Реклама / Ads
1| 5654 |18.02.2016 НОВИНИ

Василева: За ІІ-ри лифт на Банско няма инвестиционно намерение

.
Ивелина Василева
Не ме притеснява спирането на обществените поръчки, заяви по БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
 
В момента има действащ план за природен парк Витоша, той се актуализира, в момента се работи по нов; след това заинтересованите страни могат да дадат възражения, МОСВ по смисъла на наредбата е длъжно да се произнесе до каква степен предложеният проект отразява оснавната цел на документа по оотношение на природозащитата. Изискахме авторите на плана да отразят коментарите, които ние сме дали, основният коментар е за определяне на зоните в територията на парка.

Трябва ясно да се обособят зоните, където може да се изграждат ски съоръжения, подчерта тя. От гл.т. на екологичното законодателство нещата са ясни. Няма забрана за подмяна на съществуващите съоръжения в действащия план. Изискали сме представяне на редактирания текст в рамките на месец март на МОСВ, после ще има преценка за екологична оценка.

Ако се представи конкретно инвестиционно намерение, се процедира по надлежен ред - прави се оценка, има въпроси на устройствено планиране, на горски територии. Витоша е природен парк, за разлика от националните режимите в него не са толкова строги от гл.т. на забраните, може да се развиват туристически дейности и ски туризъм.

За национален парк Пирин се подготвя проект, но и той е върнат за редакция. Там трябва да се отчита особена сила на природата, там важи ограничение чрез конвенцията ЮНЕСКО, забранено е развитие на ски туризъм, с изключение на двете буферни зони - Банско и Добринище. Очакваме преработеният проект, каза тя.Изричната забрана важи за всички останали части. В тези две зони е възможно развитието на ски туризма. Няма как да отговоря на въпроса за втора кабинка на Банско, защото не е внесено инвестиционно намерение, обясни Василева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4273 |18.02.2016 Ковачев: Няма правен механизъм ЕК да се намеси на българо-гръцката граница . 7| 4341 |16.02.2016 Горов: В България няма върховенство на закона, а еднолична власт . 3| 4670 |16.02.2016 Д-р Пенков: Няма да извличаме кревати от болниците . 25| 4411 |16.02.2016 Павлова: Няма европари за Хемус, ще даваме от бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads