Реклама / Ads
9| 5410 |16.07.2020 НОВИНИ

VaticanNews: Протестите срещу корупцията в България клатят властта

.
В продължение на няколко дни балканската държава е сцена на огромни протести. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му. Обвиненията са за мафиотски модел на управление. Техните искания идват в унисон с тези на президента Румен Радев.
 

Така започна статия във “Vatican News”.

 

Новината за мащабните антиправителствени протести вече достигна до ушите на международната публика. За случващото се у нас пишат редица информационни агенции и медии - “Ройтерс”, “Евронюз”, агенция “Франс прес”, “Ню Йорк Таймс. Освен това, ФрогНюз припомня, че вече от няколко места се чу подкрепа към мирните протести, които са право на демократичното общество. Подобни изказвания имаше от посланиците на САЩ и Франция, чуха се и гласове от Европейската комисия.

 

Ето и цялата статия в сайта на Ватикана:

 

Очевидно беше напрежението между президента, издигнат от социалистите, Румен Радев и дясно-центристкото правителство на Бойко Борисов. То обаче се увеличи значително след безпрецедентните претърсвания в сградата на Президентството и последвалите арести на двама служители, които са обвинени в търговия с влияние.

 

Според държавния глава това е погазване на презумцията за невинност. Обвиненията на Радев са отправени в частност и към главния прокурор Иван Гешев. Президентът призова за оставките на кабинета и държавния обвинител.

 

Тези искания бяха повторени в хор от хиляди демонстранти, които вече няколко дни заливат улиците на българската столица и градове в цялата страна. Чуват се викове “Мафия!” и “Оставка!”. Протестиращите осъждат остро всеобхватната корупция и олигархия, която е компрометирала политическата и съдебната система.

 

Премиерът Бойко Борисов, който е на власт от 2009 г. отказва да подаде оставка към момента. Според него в скандала са замесени и от опозиционната партия БСП, издигнала кандидатурата на президента. Борисов възприема себе си като единственият, който е способен да запази стабилността в държавата, която към момента е с най-лошите икономически показатели.

 

Това не е първото антикорупционно предизвикателство. Но възможно ли е ситуацията да се промени и Бойко Борисов да бъде свален?

 

Превод: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8223 |16.07.2020 Велизар Енчев призова НФСБ, ВМРО и АТАКА масово да се включат в протестите срещу кабината на Борисов . 27| 9414 |16.07.2020 Антон Златанов въртя, сука, но не каза нищо за момчетата на Каратиста, пратени на протестите . 17| 6742 |15.07.2020 Ден 7 на протестите в София - хиляди се събират на площадите в страната/снимки/ . 16| 8829 |15.07.2020 Васил Божков: Провокаторите на протестите са служители на „Делта гард“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads