Реклама / Ads
3| 2448 |15.11.2023 НОВИНИ

Вътрешният министър увери: Няма индикации за предстояща бежанска вълна към България

.
Вътрешният министър Калин Стоянов Източник: БГНЕС
Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България, заради войната в ивицата Газа. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в пленарната зала по време на разискванията по внесения втори вот на недоверие срещу кабинета, цитиран от БНТ.
 

"Ако през пролетта, началото на лятото, имахме по около 1500 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, в резултат на нашите действия, с 30% засилване на охраната, в резултат на интензивния диалог с турската страна, през последните два месеца – септември и октомври, които по принцип са най-силни във връзка с нелегалната миграция през предходните години, ние имаме не повече от 300, до 400, незаконни опита за преминаване на българо-турската граница", отбеляза Стоянов.

 

Той посочи, че от началото на годината до ноември 2023 г. има 174 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница.

 

"На вход са задържани 1430 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022 г., а на изход - 2246 лица или 45% намаление спрямо същия период на миналата година", каза още вътрешният министър.

 

Във връзка с построената ограда на българо-турската граница, Стоянов коментира, че се осъществяват редица възстановителни работи по съоръжението, след като бяха отпуснати средства с постановление на Министерски съвет. Той допълни, че в резултат на проливните дъждове и бедственото положение в Странджа и Резово през септември са нанесени щети.

 

"Съоръжението е компрометирано в 19 участъка. Ежедневно оградата бива компрометирана при опити за преодоляването й и бива възстановявана от "Гранична полиция". Изготвен е доклад и с постановление на Министерски съвет са отпуснати пет милиона лева. За една част от сумата, с решение на Министерски съвет, служителите от българската армия извършват леките ремонти, за тежките дейности е обявена обществена поръчка. Изискването всеки път да се обявява поръчка по Закона за обществените поръчки затруднява бързото отстраняване на нанесените щети", алармира Стоянов.

 

По отношение на твърдението за неназначени 1200 служители в "Гранична полиция", министърът информира, че от формирането на настоящото правителство МВР работи и не е спирало да работи в посока подобряване на ресурса на капацитет на Дирекция „Гранична полиция“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2677 |15.11.2023 НСИ: Инфлацията в България продължава да намалява на годишна база . 14| 7321 |15.11.2023 Петков: Летял съм на 8 хил. м. без кислород. Костадинов: Липсата на кислород води до повреди в мозъка . 8| 2673 |15.11.2023 Борисов обеща ПП-ДБ да платят горчива цена, ако се сдружат с БСП и “Възраждане” в София . 4| 3629 |15.11.2023 Дебатите по втория вот на недоверие към кабинета "Денков" започват днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads