Реклама / Ads
11| 5144 |12.08.2021 НОВИНИ

„Възраждане“ предлага промени в процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

.
Иван Гешев
ПП „Възраждане“ внася предложение до всички парламентарни групи в Народното събрание и до Министерският съвет на Република България в качеството им на органи/ лица със законодателна инициатива за конкретни промени в Закона за съдебната власт. Предложеният законопроект за изменение на закона за съдебната власт урежда три въпроса:
 

1. Детайлизира процедурата по освобождаване от длъжност на Главния прокурор и председателите на върховните съдилища при извършени нарушения по чл. 129 ал.3 т.5 от Конституцията. Регламентира се кой може да внесе предложение, органа който взима решенията, реда и сроковете за това. В сегашната си редакция ЗСВ не разграничава ясно освобождаването им като членове по право на ВСС и административни ръководители, което стана причина както за отхвърляне предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, така и за сезирането на Конституционния съд. Въвежда се възможност за временно отстраняване от длъжност на Главния прокурор , председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС при образувани срещу тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази възможност касаеше само редовите магистрати при образувани наказателни производства. Временното отстраняване от длъжност при образувани дисциплинарни производства срещу административни ръководители и изборни членове на ВСС , макар и посочено като възможност беше уредено по начин, противоречащ на други норми в закона. Въвежда се изискване това отстраняване да е задължително за Главния прокурор , председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС предвид възможността за въздействие, влияние и др. и предвид високият обществен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.

 

2.Предлага се промяна на структурния състав на ВСС. Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание, от които шестима - за съдийската колегия, и петима - за прокурорската колегия Въвежда се задължително условие за всяка от двете колегии да бъде избрано по едно хабилитирано лице по публично правни науки и 2 лица, преминали поне през трите нива на съдебната власт със специализация по публично правни науки, административно право и процес. Предлага се административни ръководители на органи на съдебната власт да бъдат предлагани за членове на ВСС след изтичане на 5 години от прекратяване на мандата им като ръководители.

 

3.Предлага се извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването и като самостоятелен орган на съдебната власт съобразно Конституцията. Предлага се в определени , посочени случаи директора на НСлС да придобива временно качеството „ изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор и неговите заместници“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 6425 |10.08.2021 Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме кабинета за гласуване . 6| 3669 |08.08.2021 Стоян Мирчев: Нужно е всички да свалим картите на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата . 6| 4050 |07.08.2021 ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство . 58| 35604 |07.08.2021 Тайни завери: ДБ предлагат на БСП да не подкрепят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads