Реклама / Ads
31| 32834 |15.11.2017 АКТУАЛНО

Възцарилата се тирания удря „Икономедия. Радвате ли се?

.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще атакуват „Икономедия“, „Капитал“, „Дневник“ и един от издателите – Иво Прокопиев. За това алармира самият Прокопиев. Той и съпругата му Галя Прокопиева написаха обръщение, от което се разбира, че КОНПИ и нейният шеф Пламен Георгиев действат под натиск на прокуратурата.
 
Изказват се съмнения, че натискът идва лично от главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Каква изненада…

Добре дошли на борда, - както се казват в някои американски филми. Пламен Георгиев и „неговата“ комисия отдавна е маша за разправа с неудобните на кръгове, които управляват страната. Казвам „кръгове“, защото това не е просто ГЕРБ с присъдружните патриоти, а група, чиито интереси не съвпадат с обществените.

 

Очаква се днес КОНПИ да вземе решение за запориране на имуществото на Иво Прокопиев, в това число и „Икономедия“. Това означава най-малкото тежък период за медиите в групата, но би могло да е техният край.

 

Не познавам лично Прокопиев, познавам някои журналисти в тези медии. Имам свое мнение относно негови изяви, действия и мнения през годините. Но тук не става дума за това. Различията в позициите и тяхното свободно изразяване всъщност дават смисъла на демокрацията. Става дума за репресивния режим на Борисов, споделян с Пеевски и Цацаров.

 

Задават на лидера на БСП Корнелия Нинова настоятелно въпроса в студио на бТВ тази сутрин, кои били мутрите в управлението. Тя да ги кажела. Колко тъжно – най-голямата телевизия иска друг да свърши нейната работа. Нали бяхте супер „разследващи“, когато тръбяхте за корупционна сделка на бившия вече здравен миистър. Що с мутрите не действате по същия начин, храбреци такива…

 

Ако някой е очаквал да злорадствам, че на Прокопиев и изданията му ще се случат неща, каквито на мен и Фрог нюз се случват отдавна – ще остане излъган. Не ме дразни и финансовата подкрепа за неговите медии от фондация „Америка за България“, въпреки съмненията ми, че това става чрез лобиране. Нито се кефя, че си получава заслуженото, защото - да речем - позициите ни по скандала с КТБ и Цветан Василев не съвпадат. Животът е шарен, всеки има право да го разбира по неговия си начин.

 

Не мога обаче да не изразя отвращението си от действията на Борисов, Цацаров и Пеевски, както и на техния слугинаж един-два етажа по-долу в ерархията. Ако те спазваха закона и действаха според него – окей. Но не го правят. Нахвърлят се върху тези, които им пречат, критикуват ги и не приемат тиранията на мафията. Посягането на медии е най-голямото доказателство, че в държавата ни се е възцарила диктатура.

 

Няма значение дали това се извършва чрез арести, заплахи, повдигане на обвинения, ограничаване на бизнеса, нарушаване на правата, заливане с порой от клевети и лъжи през съотвената медийна машина. Инструментариумът е голям.

 

Днес на ред е Прокопиев. Преди това под ударите попаднаха други медии, на които никой не подаде ръка, нито изрази съпричастност. Те и в момента продължават да съществуват на ръба на оцеляването, но не спират да заявяват несъгласието си с режима. В телевизия BIT бившият вече съсобственик на „Блиц“ и други медии Пламен Каменов разкри как Пеевски, със знанието на Борисов, е превзел собствеността в тези издания. Но прокуратурата и КОНПИ си траят. Траят си за контрабандата на „Булгартабак“, за неясното финансиране на пеевските медии – дали не е от същата контрабанда, за контрола върху нациоалните телевизии и пр.

 

Разбира се, тези редове, в пеевската медийна кочина, ще бъдат „окачествени“ като подкрепа от олигарх за друг олигарх. Те друго не могат да измислят, което доказва дебилността в безмозъчния тръст на споменатия вече триумвират. Те никога няма да узнаят, че има ценностна система, неписани правила както и други неща освен крадене и рекетиране. Наричат се общочовешки принципи. Едно от тях е свободата на словото.

 

Друго са гражданските права.

 

Ако колегите от застрашените медии протестират, ще ги подкрепя. Ако предприемат други стъпки на съпротива срещу репресиите – ще ги подкрепя. Подкрепа срещу Злото. Чувал съм, че непотърсена помощ не се предлага, но знам също, че в свинщината, в която са ни насадили, ще ни е по-трудно да се борим поотделно.

 

Притеснява ме обаче нещо друго. Къде сте Огнян Донев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Емилиян Гебрев, бивши министри и политици – много дълъг е списъкът, - които сте подложени на атаки от същата шайка? Рекетират ви, изнудват ви, унижават ви със скалъпени обвинения, заливат ви с кал всеки ден, обвиняват ви в заговори и превратаджийски сговори. Някои от вас са принудени да плащат милиони, за да запазят бизнеса си, други отстъпват фирми, имоти и предприятия на мутрите във властта. По заповед на Щуката, която мнозина припознават като Свинята. Свинята, която олицетворява мафията в тази нещастна страна. Защо не заровите различията и споровете за малко и не се вдигнете срещу управленската чума? Не виждате ли, че икономиката, бизнеса, инвестиционните намерения, села и градове – загиват?

 

Къде е прехвалената интелигенция? Къде сте творци на изкуствата? Не знаете ли, че стадото се превръща в армия в мига, в който се появят водачи да го поведат в битка? Битка за нормален живот. Къде са красиво подредените слова на титулованите Антон Дончев, Светлин Русев и др. академични светила? Къде сте учени, историци и философи да разбуните духовете? За протоколните тържества в резиденциите по повод национални празници и връчвания на псевдонагради ли се пазите? Къде сте притихнали журналисти, търпящи игото на свинщина, каквато не е имало досега? Добре ли си живеете в зависимостта от мафията, трубадури на примитивизма?

 

На мълчанието и на страха ви се крепи режимът на мутрите. Бездействието ви прави съучастници!

 

Огнян Стефанов,

Създател на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4231 |05.06.2016 Швейцария отхвърля гарантирания месечен доход . 0| 4243 |18.05.2015 Включиха ремонтирания 5 блок на "Козлодуй" . 3| 5160 |05.05.2015 ЧЕЗ за асфалтирания стълб: Да се спазва законът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads