Реклама / Ads
6| 5311 |29.10.2010 НОВИНИ

Вдигаме стажа от догодина

.
Стажът за пенсиониране да започне да се вдига още от 2011 г. с по 6 месеца на година.
 

Това ще отстоява финансовият министър Симеон Дянков на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи самият той вчера след среща със студенти от УНСС, пише днес вестник Труд. Дянков категорично подкрепял препоръката на Международния валутен фонд стажът да се увеличи още от догодина заради лошото демографско развитие у нас и натрупания от десетилетие дефицит в НОИ. Вицепремиерът припомни, че такава идея е имало в първия проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, предложен от екипа на трудовия министър Тотю Младенов и приет от правителството. Той обаче беше оттеглен от парламента под натиска на синдикатите.

“Сега е най-подходящият момент, за да се изготвят тези промени и така да се избегнат проблеми не само през този и следващия мандат, но и през 2020 г.”, добави Дянков. На въпрос дали този път очаква разбиране от синдикатите, министърът заяви, че тристранният съвет обсъжда възможностите, но в крайна сметка решенията се вземат от правителството. През седмицата Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева обявиха новия вариант на проекта за промени в осигурителния кодекс. Според него стажът за всички работещи в трета категория труд ще започне да се увеличава от 2015 г. с по 4 месеца на година. За работещите в I и II категория труд обаче възрастта ще расте с 6 месеца на година. Междувременно НДСВ предложи нова идея по пенсионната реформа - от идната година всички, родени след 1980 г., да избират сами дали ще плащат вноската си за пенсия в НОИ или в частни пенсионни фондове на капиталов принцип. Лидерът на партията Христина Христова, която е бивш социален министър, призова нищо да не се национализира в България и изрази безпокойството на НДСВ от евентуалното одържавяване на професионалните пенсионни фондове. “Въпреки че беше избрана “малката национализация”, това означава голяма загуба на доверие. Каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси на хората”, попита Христова.

Сезирането на Европейската комисия за прехвърлянето на професионалните фондове към НОИ не цели да злепоставим България и правителството. Идеята е да се чуе мнението и на ЕК. Това пък обясни по радио “Фокус” вчера евродепутатът Илияна Йотова. Според нея въпросът с пенсионната реформа не е само национален, а има европейско звучене. “Аз все още не знам каква точно е идеята на правителството. Мненията се сменят буквално по няколко пъти на ден”, заяви Йотова. Проблемът не бил изчистен вътре в самото правителство и това изнервяло международните инвеститори и европейските ни партньори. Все пак Йотова щяла да изчака крайното решение на кабинета “Борисов”. Ако промяната с пенсионните фондове бъде приета в този й вид, тя щяла да сезира еврокомисарите на вътрешния пазар и по социалната политика. Целта е да се изясни дали подобна промяна е възможна за страна членка на ЕС. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5314 |21.10.2010 Замразяват стажа за пенсии до 2015? . 22| 5813 |08.10.2010 Б. Борисов: Не с 3, а с 1,5 или 2 пункта вдигаме вноските . 4| 4880 |09.09.2010 В. Горанов: Няма да се увеличават пенсии и заплати догодина . 1| 4705 |22.06.2010 Хр. Митрева: Увеличаването на стажа е най-безболезнено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads