Реклама / Ads
22| 5815 |08.10.2010 НОВИНИ

Б. Борисов: Не с 3, а с 1,5 или 2 пункта вдигаме вноските

.
Бойко Борисов
Възстанових не само закона, а и правдата - парите, събирани за здраве, ще отиват само там; подкрепяме европейската перспектива на Турция; аз не искам на границата си да имам азиатска Турция, искам европейска Турция, каза премиерът.
 

Ние с г-н Костов не сме говорили по темата за здравноосигурителните вноски, обяви по БТВ премиерът Б. Борисов. И Орешарски, и Менда Стоянов вкл. не искат да назоват истината. България има 6 милиарда и 700 млн фискален резерв, който подпира борда. До този момент  с парите от здравната вноска, които предишното правителство увеличи с 2% ги вкарваха в резерва и ги държаха в БНБ. С този резерв не се плащат пенсиите, но отдолу, под него вадят парите за тях, а с други средства го попълват. Те казват - от пари за здраве не се плащат пенсии, което е така, но с тия пари се подпира резервът, обясни премиерът.

Възстанових не само закона, а и правдата - парите, събирани за здраве, ще отиват само там. От няколко дни с министър Дянков работим как да не се вдигнат с 3 пункта вноските, но искам черно на бяло с колко да стане това - дали с 1,5 или с 2 пункта (това прави около 10-15 %, бел.ред.) Но трябва да има пълни гаранции от финансистите, че ще е достатъчно, обяви Борисов.

С подписването на споразумението с БЛС, те отмениха протеста, защото извадихме НЗОК от управлението на държавата. В същия ден поне 6 часа работихме с двата синдиката за пенсионната реформа, разказа Борисов. Какво партия Атака е решила да прави не знаех, не се бъркам на В. Сидеров, както не разрешавам някой да ми се бърка на мен, категоричен беше той.

Следете какво точно изговарям - подкрепяме европейската перспектива на Турция. Аз не искам на границата си да имам азиатска Турция, искам европейска Турция след покриване на маса глави за присъединяване, каза Борисов. Подкрепяме желанието на турския народ да стане европейски, обясни той. Нека Турция да опре до ЕС, пък тогава да правим референдум, темата не стои днес, добави Борисов и напомни приказката за нероден Петко.

Ние въведохме статистиката, която е в цяла Европа, формулата на Брюксел и Евростат и по нея за тази година имаме 0,5% ръст; в момента бюджетът е балансиран, увери премиерът. Относно растежа аз зададох въпрос, за да може Дянков да го обясни; имаме и план Б, съобщи той. Толкова пари изкарва българската икономика, толкова пари даваме за образование, култура, отбрана и т.н., а Брюксел налага санкции, ако се харчи повече. Трябва държавата да изкарва повече пари, за да се дават повече, каза премиерът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5453 |05.10.2010 Борисов: Няма да бъда съучастник в нещо, което съм заварил . 16| 5369 |04.10.2010 Борисов: Референдумът за Турция в ЕС не е актуален . 39| 5507 |30.09.2010 Б. Борисов: Опозицията да си натиска... . 8| 5487 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads