Реклама / Ads
4| 2675 |05.12.2022 НОВИНИ

Вебер: Речта на омразата подкопава ценности като уважение и солидарност

.
Манфред Вебер
Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на  демократичното общество и подкопава ценности като уважение и солидарност.

 Трябва да се направи повече на европейско ниво, речта на омразата да не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно. Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент - Манфред Вебер в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция „STOP HATE SPEECH“.

 

Той се обърна поименно към вицепрезидента Илияна Йотова, главния прокурор Иван Гешев и служебния правосъден министър Крум Зарков, като ги поздрави за организацията и участието им във форума, уточни НТВ.

 

„Преди около 2 години Европейският съюз започна нова инициатива за разширяване на списъка на престъпления на ЕС, за да включи всички форми на престъпления - от омраза и реч на омразата, независимо дали са основани на сексуалност, пол, раса или религия. Европейската комисията определи тези престъпления като „особено тежки“ поради отрицателното им въздействие върху отделните лица или отделни обществени групи“, каза Вебер. 

 

И подчерта, че е важно не само правоприлагащите органи, но и обществото да участва в борбата с езика на омразата. 


Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара коментира, че "трябва да се изправим заедно срещу този ужасен социален бич и да се борим за силни правни решения".

 

"Разрастването на интернет икономиката създаде необятно поле от нови възможности по отношение на достъпа до знания и развиването на нови умения. Създаде и широк обсег за разпространяване на фалшиви новини и нови видове тормоз или цифрова дискриминация", посочи Адриан Васкес Лазара. Той обърна внимание, че езикът на омразата води до тежки последици за психичното здраве и до още по-тежки социални последици. За да се справи с този проблем, през 2020 г. Европейският съюз е одобрил Законодателен акт за цифровите услуги (DSA).

 

 Адриан Лазара посочи, че актът е в сила от миналата седмица. С него се въвеждат нови ефективни мерки за всички участници в онлайн екосистемата за противодействие на незаконното съдържание. 

 

"Генералната му цел е откриването, маркирането и премахването на токсичното съдържание, което се разпространява в интернет без никакъв контрол", обясни Лазара. Той подчерта, че DSA ще се прилага реално от държавите на ЕС в съответствие с тяхното национално законодателство. 


"Оценявам високо декларираната готовност на българската прокуратура да се противопостави и да противодейства активно на разпространението на антисемитски нагласи и реч на омразата", каза Илхан Кючюк, европейски депутат от Групата "Обнови Европа" в ЕП и съпредседател на Европейските либерали.

 

Той подчерта, че предотвратяването и борбата с езика и престъпленията от омраза, основани на етническа и религиозна нетърпимост, е "жизнено важно" за демократичните общества. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2774 |05.12.2022 Вицепрезидентът каза, че омразата ще бъде преборена с непримиримост. Тя е изненадана от номинацията на проф. Габровски . 0| 2688 |10.11.2022 Антонио Гутериш си обърка речта, но се извини . 7| 2924 |28.10.2022 ЕС: Речта на Путин пред дискусионния клуб ”Валдай” е ”оруелска” . 12| 30867 |19.10.2022 Депутати демонстративно напуснаха залата при речта на Костадинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads