Реклама / Ads
2| 3233 |26.03.2021 НОВИНИ

Вече 5 дни без следа от изчезналия в Рила сноубордист

.
Източник: БГНЕС
Вече 5 дни няма и следа от изчезналия в Рила сноубордист. Вчера акцията по издирването му в района на местността ”Картала” в Рила бе подновена.
 

34-годишният столичанин е в неизвестност от неделя, когато се е спускал по пистата, но изчезнал и приятелите му повече не са го видели. В понеделник вечерта мобилният му телефон беше локализиран в една от лавините.

 

Заради лошите метеорологични условия акцията по издирването му беше прекратена в сряда. Според планинските спасители за жалост вече няма шанс изчезналият сноубордист да бъде намерен жив.

 

„Информацията, която имаме, е последното предполагаемо местонахождение на изчезналия сноубордист в Рила. Оттам нататък всичко е гадаене и в общи линии стреляме на сляпо. Опитваме се да предугадим и предвидим какво точно се е случило, въпреки че практиката показва, че не можем да предугадим какво се е случило“, заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев по БНТ.

 

По думите му основното, което затруднява спасителите, е липсата на каквато и да било точна информация, която да ги отведе до конкретното място към сноубордиста. Ски зоната трябвало да има ангажимент към всички възможни рискове за клиентите си.

 

„Всички мерки, които можели да бъдат взети от ПСС са взети, претърсени са всички възможни и невъзможни райони. Мерките не дават резултат и за съжаление има такива случаи в планината“, посочи Нешев и допълни, че шансовете изчезналият сноубордист да бъде жив, са минимални.

 

Основните причини за инцидентите в планината са надценяване на възможностите и подценяване на условията. Редно е да се ходи в планината с лавинна екипировка, а момчето не е било такъв тип катерач.

 

От ПСС се опитали да потърсят мобилния телефона на пострадалия сноубордист и винаги са работили добре с мобилните оператори.

 

„Има частни случаи, какъв е този, в който няма как да ни помогне. В планинските условия много често мобилните телефони нямат обхват, но една клетка не е достатъчна да се даде точка с точните координати на телефона“, отбеляза Нешев.

 

Той посочи, че при тежки лавиноопасни условия, да се търси изчезнал човек, е все едно да се търси игла в копа сено. За нуждите на ПСС да имат медицински хеликоптер за издирването на изчезнали хора в планината, Нешев заяви, че очаква през 2023 г. да има хеликоптер за Планинската спасителна служба.

 

„В много редки случаи бихме могли да разчитаме на военен хеликоптер, но това се случва в много редки случаи. Във всеки един момент, в който можем да влезем на терен и е безопасно, ние ще го направим“, увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3166 |25.03.2021 Повече проверки за маски в обществения транспорт в София . 8| 3938 |25.03.2021 Ексшефът на ”Военна полиция”, от който Гешев не е доволен, вече е военно аташе в Москва . 0| 3254 |25.03.2021 Дни по-късно - подновяват издирването на изчезналия в Рила сноубордист? . 1| 3155 |25.03.2021 Над 25% от пробите за COVID-19 - положителни. Повече от 9000 души са в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads