Реклама / Ads
1| 2146 |10.10.2024 НОВИНИ

Вече три заседания никой не издига кандидат за главен прокурор. Днес ВСС има последен шанс

.
Последно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което могат да се правят номинации за главен прокурор. По закон кандидатура могат да издигнат трима от членовете на Прокурорската колегия, или министърът на правосъдието.
 

За да бъде избран, новият обвинител номер едно трябва да получи поне 13 гласа "за". До момента няма нито една кандидатура, но по неофициална информация такава ще бъде предложена на последното заседание.

 

Последните 3 заседание се провалиха - кандидат за главен прокурор не бе предложен.





Според Закона за съдебната власт предложения може да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Настоящият Мария Павлова вече обяви, че няма да има собствена номинация за поста.

 

Първото заседание на Висшия съдебен съвет за внасяне на кандидатури за нов главен прокурор, след като процедурата беше подновена, беше на 19 септември. 

 

Според чл. 173 от ЗСВ номинации за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. А това стана на 12 септември. Изборът е насрочен за 16 януари, пише Lex.bg.

 
По закон кандидатите за главен прокурор трябва да имат най-малко 12 години стаж, както и да отговарят на следните изисквания: способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежават задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и с принос за утвърждаването на правовата държава; да притежават развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2194 |10.10.2024 Ураганът Милтън удари Флорида. На фона на стихията - Байдън призова Тръмп да спре с дезинформация за нея . 0| 7136 |10.10.2024 България и Румъния в Шенген: Съветът на ЕС обсъжда състоянието на Шенгенското пространство . 0| 2148 |10.10.2024 Слънчево време ни очаква днес . 1| 2409 |09.10.2024 Велико Минков: Какво толкова съдът се чуди дали ще бъде в интерес на детето биологичният му баща да му бъде и родител?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads