Реклама / Ads
20| 4709 |30.05.2015 НОВИНИ

Велизар Енчев дръпна ушите на Бъчварова за Гърмен

.
Велизар Енчев
Депутатът Велизар Енчев определи като смущаващо изказването на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че трябва да приемем реалностите такива каквито са, по повод напрежението между българи и роми в Гърмен. „Това е несериозно говорене на един министър на вътрешните работи. Не трябва да ги приемаме тези реалности. Трябва да поведем радикална борба срещу тях”, заяви Велизар Енчев в предаването „Събуди се”.
 
Той заяви, че симпатизира на радикалния подход по въпроса на държави като Словения и Хърватия. „Не можеш да преминеш хърватско-словенската граница, ако имаш неособено добър външен вид и ако не си облечен според стандартите на хърватските и словенските граничари”, коментира Велизар Енчев.

 Депутатът смята, че в случаи като този в Гърмен не става въпрос за битов проблем, а етнически конфликт. „Проблемът е създаден и от бездействието на местната администрация, не само на централната власт. Кой владее 2/3 от местната администрация през последните 5-6 години? Партия ГЕРБ. Това е тяхна отговорност”, заяви Велизар Енчев.

„И ДПС, и неговият контрагент „Атака” се възползват от циганския проблем. Но той е следствие от управлението на местната администрация. А кой владее местното управление – 2/3 партия ГЕРБ. Ето защо те нека си поемат своята отговорност. По време на събитията в Гърмен Бойко Борисов беше във Ватикана. До този момент той не е излязъл с изявление по въпроса „Гърмен”. Това ми говори, че той е един изключително добър политик в стандартите на следдесетоноемврийската политика – когато няма какво да кажеш, мълчиш и си траеш. Нямаше го държавният глава, нямаше го министър-председателя. Защото в Гърмен имаше състояние на етническа война. Те трябваше да се обърнат към хората за помирение, за етническа отговорност и да обещаят конкретна програма, която да влезе бързо в действие. Тези неща не бяха направени, защото идват избори и всеки си прави своята сметка”, подчерта Енчев.

Според него се ролята на ДПС по циганския въпрос се преувеличава. „ДПС е една много удобна мишена и алиби за оправдание на безпринципните действия на парламентарно представените партии по циганския въпрос. Говори се в Кърджали ГЕРБ и всички останали партии да направят един вот срещу ДПС. Но тук се получава един християнски срещу мюсюлмански вот. Така беше в Косово и видяхме докъде стигнаха нещата”, коментира политикът.

"Продължавам да смятам, че госпожа Румяна Бъчварова е едно от най-лошите назначения на Бойко Борисов за един възлов пост на етническа и социална независимост. Този проблем, както е решаван от кметовете на Бордо, Париж, Монпелие, е решаван с едни безапелационни действия. Трябва да има нови членове в НК, които да засилват санкцията при подобни ситуации. Как може да има толкова леко наказание заради изнасилването например на 12-годишно дете?", заяви Велизар Енчев.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5641 |27.05.2015 Ненчев показва архивите на военното разузнаване . 16| 5228 |22.05.2015 Велизар Енчев: Македония е политическа лудница, изкуствена държава . 6| 4584 |21.05.2015 До 30 юни Ненчев ще предложи на кабинета нов изтребител . 15| 4367 |15.05.2015 Д-р Тренчев: През 1989 г. неграмотността бе 1.6%, сега е 16 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads