Реклама / Ads
1| 2187 |08.10.2024 НОВИНИ

Весела Чернева: Изборът на Тръмп би могъл да бъде последният удар срещу републиката и демокрацията

.
Весела Чернева
Весела Чернева коментира, че изборът на Тръмп би могъл да бъде последният удар срещу републиката и демокрацията. За Тръмп не е от значение българската демокрация, а само американските и търговски интереси, каза заместник-директорът на Европейския съвет у нас в предаването на Веселин Дремджиев по TV1..
 

Според Чернева изборът на американците за президент ще има значително влияние, особено за страните, които са част от общата система с Америка. През последните години Тръмп успя да привлече старата републиканска партия в зона на съмнение относно подкрепата за Украйна.

 

Тя анализира и последиците от събитията в Палестина преди година, когато при нападение на терористичната група ХАМАС 1200 души бяха убити, 250 бяха взети за заложници, а  музикален фестивал, на който присъстваха много млади хора, беше атакуван.

 

На въпрос дали Нeтаняху не иска да изкупи своята вина за случилото се, Чернева подчерта, че Израел е създаден на бойна нога и от съществуването си се е защитавал.

 

По думите ѝ, в страната има вътрешен проблем, който Нетаняху се опитва да реши. Неговата популярност и решителност значително са спаднали, а правителството му остава много крехко. Той е станал военен временен лидер, който трябва да бъде подкрепян вътрешно. През последната година Израел успя да премести негативния баланс и в момента властите имат много по-голям превес на силите.

 

Чернева подчерта, че фронтът в Газа и фронтът в Ливан продължават да са активни, с непрекъснати военни действия и ракетни обстрели. Срещу Израел се изпращат ракети, като само за последния ден техният брой е над 100. Иран също оказва влияние с ответни удари, а насилието помага на Тръмп, който твърди, че може да направи мирни сделки.

 

В контекста на България, тя подчерта, че Европейската комисия е дала сигнали за преразглеждане на всички срокове за България, а планът за възстановяване и устойчивост може да бъде замразен. Това би довело до загуба на 3 милиарда евро, важни за българския бюджет.

 

Тя посочи, че в плана за възстановяване са заложени реформи, свързани с комисията по корупция, избора на главен прокурор, висшия съдебен съвет и защитата на свидетелите, желаещи да подават сигнали за корупция. Връзката между защитата на корупцията и разходите за българските данъкоплатци става все по-очевидна.

 

Брюксел се надява, че в България все още съществува правителство, способно да изпълнява основни функции, и страната трябва да бъде третирана като член на ЕС, способен сама да се справи с текущата ситуация, но все по-трудно е да се говори за България в положителен контекст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4647 |08.10.2024 Предлага се най-много работа за продавачи, край на бума в ИТ сектора у нас . 1| 2184 |08.10.2024 Израел заяви - започната е сухопътна операция в Югозападен Ливан. Призиви за нов ливански президент в Европа . 6| 2297 |08.10.2024 Еврокомисията с предупреждение към България, че повече не може да отлага промените по Плана за възстановяване . 21| 4691 |08.10.2024 Карина Карагаева за ФрогНюз: Русия иска всички да сме тъжни комунистически хора. А украинците там, където падат бомби, те садят цветя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads