Реклама / Ads
3| 2332 |20.06.2024 НОВИНИ

Виетнам посрещна Путин с азиатска пищност, но далеч от мащабите на севернокорейското гостоприемство

.
Източник: БГНЕС
Руският президент поздрави Виетнам за "балансираната му политика" спрямо Украйна. След визитата в Северна Корея, Владимир Путин пристигна тази нощ в Ханой. Вашингтон реагира остро на посещението.
 

В Ханой от седмици се готвят за посещението на руския президент. Плакати на Путин са разлепени по улиците на виетнамската столица. А в квартала на политическия елит - 5-метровият паметник на Ленин е старателно обгрижван. Подарък от Съветския съюз към виетнамския народ, с който Ханой не се решава да се прости.

 

- Много съм щастлив, че нашите лидери поканиха президента Путин. Хората го приветстват, защото Виетнам и Русия поддържат дълги и близки отношения.


Във Виетнам посрещат Путин с азиатска пищност, но далеч от мащабите на севернокорейското гостоприемство. Причината е, че домакините се опитват да поддържат добри връзки и със Съединените щати.

 

За Виетнам Русия остава партньор - най-вече за доставки на оръжия. Двете държави си сътрудничат и в петролния бизнес. Имат съвместни предприятия. В търговско отношение руският внос във Виетнам, обаче, е на трето място. Съединените щати вече са втория най-голям търговски партньор за Ханой, след Китай.





Това е петото посещение на Путин във Виетнам. Последно той беше в азиатската страна през 2017 година, когато участва в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

 

"Русия отдава голямо значение на развитието на диалога с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия, в която Виетнам е един от водещите членове. Следващата година ще отбележим няколко значими дати", каза Владимир Путин, президент на Русия.

 

Кремъл определя посещението на руския президент като "заздравяване на отношенията между двете страни". Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, че са поканили Путин. В съобщение на американското посолство в във Виетнам се посочва, че "никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата "агресивна война".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2263 |20.06.2024 Заради жегата: Раздават вода, мият улици и напояват повече градинките в София . 0| 2269 |20.06.2024 Мбапе поднови тренировки, не е ясно дали ще играе срещу Нидерландия . 10| 2291 |20.06.2024 Делян Пеевски: Нека всички излязат от транса и да не подаряваме България на Путин . 44| 9199 |20.06.2024 С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН: Избраха Рая Назарян за председател на 50-ия парламент /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads