Реклама / Ads
3| 4134 |29.05.2021 НОВИНИ

Кристиан Вигенин, БСП: Процесът на обединение вляво започна, но в следващите месеци ще видим още по-широка палитра

.
Кристиан Вигенин Източник: БГНЕС
„Ако някой искаше да си отмъщава на Крум Зарков, сигурно нямаше да бъде в ръководството на Парламентарната група /ПГ/, където в предишния парламент, той получи поле за изява, а сега отново е водач на листата в Русе. Така че тези внушения, че някой сега си отмъщава, абсолютно не са верни“.
 

Това заяви зам.-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на NovaNews по повод спекулациите с „изключването“ на Крум Зарков от Изпълнителното бюро на партията. Вигенин припомни, че самият Зарков бе избран и за зам.-председател на парламентарната група.

 

В предаването “Офанзива с Любо Огнянов“ социалистът уточни принципа, по който Корнелия Нинова е предложила новото Изпълнителното бюро /ИБ/: „Водачите на листи да не бъдат в ИБ - първо, за да могат да се концентрират в избирателните си райони. И второ – продължение на идеята ръководството на ПГ и ИБ в по-голямата си част да не съвпадат, за да се разтвори ветрилото на хората, които ще се ангажират“, обясни той.

 

Относно вече избраните водачи на листи Кристиан Вигенин коментира: „Няма да избухне никакво напрежение, по-скоро напрежението доколкото го има ще утихва и ще приключи с решенията на Националния съвет, които предстоят в сряда, когато ще бъдат финализирани листите“, уточни председателят на Националния предизборен щаб като допълни: „Мисля, че ръководството на партията и персонално Корнелия Нинова разбра добре сигналите, които дойдоха от организациите в предишните избори на 4 април, бяха променени или разместени над 1/3 от водачите на листи.“ Той обясни, че конфликтите по места са неизбежни, тъй като БСП е демократична партия за разлика от повечето на терена.

 

Вигенин припомни, че водачи в Стара Загора и Хасково са лица от формациите, с които наскоро левицата подписа споразумение, с което се надяват да добавят допълнителни гласове. „Надявам се това да стане, но когото и да попитате в тези структури всички ще кажат, че те биха искали лявото да се обединява. Обединението на лявото изисква тези партии и формации да получат своето парламентарно представителство“, посочи зам.-председателят на левицата.

 

Преговорите с Татяна Дончева той определи като сериозен опит да се прибави към широката лява коалиция и “Движение 21“ и като успех, че въобще е имало такива разговори, но по думите му времето не е било достатъчно, за да се уточнят всички детайли. „Въпреки това аз съм убеден, че в следващия парламент “Изправи се! Мутри вън“, към които част ще бъде и “Движение 21“, ще имаме възможност да продължим нашето сътрудничество. Процесът на обединение вляво не може да стане за дни, той започна, но в следващите месеци ще видим още по-широка палитра“, каза още Вигенин.

 

Левицата не определя като опасност формацията на Жан Виденов, а Кристиан Вигенин заяви, че всеки има право да се опита да привлече избиратели.

 

На въпроса кое БСП ще приеме за победа и кое за загуба, Вигенин отговори така: „В тези избори БСП може да участва без натиска за някаква мащабна победа, както винаги е било досега.“ Той припомни, че последната победа на левицата на парламентарни избори е била през 2005 г., затова трябва да бъдат реалисти и допълни: „Първото място ще се реши между три формации – ГЕРБ, ИТН и БСП. В момента социологическите изследвания ни дават разлика от 5%. Затова напълно реалистично е и БСП да бъде първа, но това, което за нас е важно, е да постигнем по-добър резултат от последните избори, по-добра консолидация и вътре в партията, и в лявото, и този процес да продължи.“ Социалистът заяви, че за него ще бъде загуба, ако левицата отново е трета политическа сила.

 

Кристиан Вигенин бе категоричен, че след изборите БСП със сигурност няма да предложи ръка на ГЕРБ. „БСП години наред се бори за промяна, за разграждането на модела, изграден от ГЕРБ, така че започнатото от служебното правителство трябва да продължи. Не можеш да разграждаш един модел с тези, които са го създали. Оттам нататък нека видим с какви програми ще излязат партиите.“ Той подчерта, че потенциални партньори за БСП са партиите, които искат промяна и разграждане на модела “ГЕРБ“.

 

„Работата на служебното правителство е един обикновен и обичаен процес, който съпътства промяната в управлението. Когато идва нова власт тя няма как да търпи “калинките“ на предишното управление“, категоричен бе Вигенин и добави: „Със зъби и нокти, с поредица саботажи ГЕРБ ще се опитва да задържа този процес и ние го видяхме в 45-ото Народно събрание. Този процес продължава сега, ще продължи и в 46-то“, отбеляза Вигенин.

 

Кристиан Вигенин бе категоричен, че служебното правителство и министрите имат пълната подкрепа на БСП в усилията си да извадят на светло и да осветят всяко ъгълче на това мрачно управление.

 

„В момента ГЕРБ и персонално Бойко Борисов са в едно отчаяно търсене на нишка, за която да се хванат, за да започнат своята кампания. В служебното правителство има един официално издигнат от Националния съвет на БСП представител и това е Янаки Стоилов. Всякакви опити да се пришиват други хора към нас не са адекватни. Това не означава, че се разграничаваме от това правителство, напротив, с участието на Янаки Стоилов ние подчертаваме нашата подкрепа и за правителството, и за президента.

 

По повод скандала с подслушванията социалистът заяви, че няма да е учуден, ако всичко това се докаже и се окаже истина, защото по думите му това е начинът на поведение и на действие на предишното правителство и на Бойко Борисов.

 

В качеството си на бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин коментира съвместната визита на Румен Радев и Стево Пендаровски така: „Това е един много добър сигнал, но не означава промяна на българската позиция. Аз приветствам факта, че Румен Радев се опитва първо да обясни по-адекватно българската позиция, но заедно с това да се опита да създаде една по-позитивна атмосфера в отношенията между двете страни, защото без такава, години наред можем да си прехвърляме отговорността за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз /ЕС/.“

 

Случаят с пренасочения самолет от Беларус, Вигенин определи като недопустими действия. Според него възмущението от страна на ЕС е адекватно, тъй като е абсолютно недопустимо да се застрашава живота и здравето на пътниците в този самолет, само защото в него има политически противници на президента на Беларус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3237 |25.05.2021 Президентът: Процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни . 9| 3354 |15.05.2021 Кристиан Вигенин ще е председател на предизборния щаб на БСП . 16| 3584 |12.05.2021 Синът на Лъчо-Мозъка: Кристиан Николов задряма секунди преди катастрофата с Милен Цветков . 21| 3614 |02.05.2021 Кристиан Вигенин, БСП: Спекулациите на “вътрешната опозиция” за договорки с ДПС и ГЕРБ се оказаха неверни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads