Реклама / Ads

5| 3000 |11.05.2021 НОВИНИ

Вигенин: Служебният кабинет прилича на кабинет на промяната, какъвто можеше да бъде създаден в 45-ото НС

.
Кристиан Вигенин Източник: стопкадър, bTV
”На пръв поглед прави впечатление, че служебният кабинет е много силен експертно. Всеки един от хората в този кабинет има солидна биография, а по-младите и с по-малка професионална биография са със солидно образование. Вторият важен елемент е, че в него виждаме хора, които са свързани с лявото, с дясното, непартийни фигури. Много прилича на един кабинет такъв, какъвто можеше да бъде създаден в 45-ото Народно събрание. Това е може би напомняне на партиите, че предстоят нови избори и ново Народно събрание, в което може пак да сме в сходна ситуация и че въпреки всичко трябва да се направи много п

Това каза зам.-председателят на БСП и зам.-председател на 45-ото Народно събрание Кристиан Вигенин в "Лице в лице" по bTV. По думите му основната задача на служебния кабинет е да произведе изборите, но не само, тъй като макар и с кратък живот, той има всичките правомощия на един парламентарно избран кабинет.

 

"Очакваме служебното правителство да не се занимава само с подготовката на изборите, но трябва веднага да се ангажира с мерки по отношение на здравната криза и на задаващата се икономическа криза. То трябва и поне да започне един преглед на всички тези въпроси, които възникнаха през годините около управлението на ГЕРБ. Новите министри, влизайки в министерствата, са в състояние да предоставят цялата информация по тези въпроси. Много интересно ще бъде например да получим цялата информация за строенето на пътищата и магистралите, и как са провеждани конкурсите. Но ревизията не може да се изчерпва само с едно телевизионно шоу, трябва да се навлезе в детайлите", очерта очакванията на БСП от служебното правителство социалистът.  

 

Вигенин заяви, че ръководството на БСП е било уведомено за поканата към Янаки Стоилов да участва в служебното правителство и е била извървяна цялата процедура в партията - Изпълнителното бюро е обсъдило и одобрило кандидатурата и Националният съвет я е одобрил. 

 

"Янаки Стоилов е консенсусна фигура вътре в партията, а навън има силен авторитет, както и сериозен политически опит в последните 30 години, и с това може да бъде полезен на кабинета. От БСП разглеждаме участието на Янаки Стоилов в служебния кабинет като ясен сигнал и към нашата партия, и към гражданите, че ние стоим зад президента, че има ясна комуникация между нас и президента и че опитите да се вбива клин между нас за безпочвени", изтъкна Кристиан Вигенин.

 

Зам.-председателят на БСП се спря и на темата за парламента, като коментира дейността на комисията по ревизията: "В един момент като че ли беше изпуснат фокусът на тази комисия. Накрая останахме с впечатлението, че ревизираме няколко съмнителни бизнесмени, а всъщност главата на октопода се нарича Бойко Борисов. Неговото име сякаш изчезна в тези няколко дни, в които заседава тази комисия. Трябва да се фокусираме върху главния проблем, всичко друго е разклонения. Спорът между двамата бизнесмени е едно от тези разклонения на мафиотското управление, на което бяхме свидетели през тези години."

 

Според него Вигенин всичко, което е излязло в комисията трябва да бъде предоставено на прокуратурата, но в същото време той изрази съмнение дали сегашният главен прокурор ще извърши реално и задълбочено разследване.

 

"БСП продължава да стои на позицията си, че сегашният главен прокурор не изпълнява своите задължения ефективно и има нужда от смяна", припомни Вигенин.

"В 45-ия парламент никой с никого не си говореше и правителство не можеше да бъде съставено. Но без да има някакъв активен диалог се оказахме с общи позиции с новите партии по редица въпроси. Затова още в предстоящата предизборна кампания мисля, че всички трябва да подходим малко по-внимателно и да се опитаме да изградим мостовете, които са ни нужни, за да възстановим българскaта демокрация", смята социалистът.

 

 Той определи периода на 45-ия парламент като една генерална репетиция, в която хората да се ориентират кой кой е и предстои да се види на предстоящите избори коя партия е спечелила симпатиите на избирателите с участието си в това Народно събрание.

 

"Аз вярвам, че БСП ще бъде една от печелившите като една от наистина последователните и сериозни партии в тези няколко седмици",  подчерта Кристиан Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2704 |11.05.2021 Страхил Делийски: От служебния кабинет зависи втория мандат на Радев . 51| 15986 |11.05.2021 Стефан Янев е новият премиер на България, вижте състава на служебния кабинет . 4| 2846 |11.05.2021 Доц. Киселова: Служебен кабинет може да ревизира, но трябва да намери баланс . 22| 3618 |09.05.2021 Вероятно във вторник Радев назначава служебния кабинет
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ