Реклама / Ads
3| 2770 |16.05.2024 НОВИНИ

Вишиванката, защо е "униформа за защитниците на свободата" и българската връзка в честванията

.
Украйна днес празнува Деня на Вишиванката. Празникът се организира по инициатива на студенти от Факултета по история, политически науки и международни отношения на Черновицкия национален университет "Юрий Федкович". През 2006 г. те предлагат един ден в годината да бъде посветен на украинската бродирана риза.
 

Третият четвъртък на месец май не е избран случайно. Създателите на този празник настояват Денят на украинската бродирана риза да се пада в делничен ден, а не в уикенд, като подчертават, че бродираната риза е елемент от живота и културата на украинците, а не древен артефакт, пише Укринформ.





"Този празник на вишиванката в Украйна, освен че е много красив и патриотичен, той свидетелства за това, как една мечта на една студентка от Буковина може да стане голям масов празник за цялата страна и свят, и значително да промени националните патриотическите нагласи сред населението", разказва бесарабската българка Тетяна Станева във Facebook.


.

"През 2006 година моята приятелка Леся Воронюк започна тази традиция в своя Черновицки университет и той така се хареса на всички, че след това започнаха да обличат вишиванки в този ден и депутатите във Върховната рада, и хората на работа в града, на базара. Стигна до училища и детски градини. До всички. Стана масов!


Специално е избран делничен ден за да се покаже, че традиционната риза е част от всекидневния живот на всеки украинец. Третият четвъртък на май всеки украинец в Украйна и по света, където да не отива, облича вишиванката да демонстрира своята идентичност. Ако видите в този ден човек, облечен със вишиванка, значи е украинец, просто го поздравете", разказва тя.







"Това не е просто бродирана риза, а е знак, послание и съдържа код на нацията, всеки символ означава нещо".


.

Празникът в с. Криничне/Чушмелий

 

"В нашето българско село винаги са представени и двете култури на всички празници. Този ден в с. Криничне звучаха украински и български песни. Децата, учителите бяха облечени в украински вишиванки и български носии. И заедно всички танцуваха български хора. Най-пъстрото събитие в годината", разказва бесарабската българка.

 

"Какво иска да унищожи Путин? Духа?", посочва още тя.

 

 

 

"Видима или невидима, тя винаги е под дрехите на защитника и под униформата на спасителя, под престилката на лекаря, под якето на енергетика, тя е върху доброволеца, учителя, върху всеки, който държи линията.  Децата ни я познават от малки. Тя е символ на единството на всички поколения украинци през вековете.  Нейният модел е толкова уникален, защото е бродиран от собствените ни дела върху плат, изтъкан с нашите ценности", написа президентът на Украйна Володимир Зеленки.

 

"През годините на съпротива срещу агресията тя се е превърнала в неофициална униформа за всички, които защитават хуманността, свободата и правото на идентичност. Честит ден на Вишиванка, Украйна, украинци и приятели на Украйна!", посочи той.

 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2221 |16.05.2024 НАП проверява заподозрени лица и фирми за строителни измами . 4| 2727 |16.05.2024 Васил Терзиев призна, че е сгрешил "Патриарх Евтимий" . 4| 25830 |16.05.2024 "Спасете защитниците на Мариупол". Семействата на пленени азовци търсят международна подкрепа . 3| 3679 |16.05.2024 САЩ праща батарея от зенитно-ракетната система Patriot в Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads