Реклама / Ads
12| 3010 |08.04.2023 НОВИНИ

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Ще предложим увеличение на пенсиите и учителските заплати в новия бюджет

.
Атанас Пеканов
Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на пенсиите и повишение на учителските заплати, но разточителните доходи за държавата не могат да продължат прекалено дълго. Това заяви в ”Панорама” вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има приоритети, по които може да се намери консенсус, но за тях ще трябва и работещ парламент:

 

"На първо място - устойчиви публични финанси, но и политика по доходите, повече социална защита, повече адресиране на социалните неравенства. Служебният кабинет ще предложи бюджет с 12% увеличение на пенсиите, повишение на учителските заплати. Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи за държавата, например по отношение на бизнеса - трябва да помагаме на най-уязвимите", заяви още Пеканов пред БНТ.

 

На второ място е съдебната реформа, която не е нещо абстрактно и не трябва да се правят кръгли маси за провеждането ѝ, коментира още той.

 

"Тя на първо място е условие по Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват условията по ПВУ, както и очакванията на европейските ни партньори нещо да се движи по тази линия. Това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне за темата Шенген".

 

Другият основен приоритет е образованието - България може да бъде сред първите в редица научни дисциплини, спортове и други, заяви Атанас Пеканов.

 

За осем месеца мандат служебното правителство е било длъжно да кажем за всички проблеми, които дошли отпреди посочи още вицепремиерът.

 

"Да, разходите през миналата година бяха повишени повече от нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ние ще предложим такъв вариант, с който се надяваме да ги затворим. По темата за еврозоната - там парламентът беше спирачката. По същия начин и законите за Плана за възстановяване и устойчивост".

 

Той призова новия парламент бързо да разгледа и приеме оставащите 12 закона по ПВУ, за да можем да получим следващия транш от 724 млн. евро.

По думите на Пеканов инфлацията спада.

 

"В момента фокусът е върху храните. Правим първи стъпки, има успокоение. Има начин с по-меки мерки да се постигне това, има начин и с по-агресивни като в други страни. Ние за момента използваме по меките мерки, не искаме напълно да унищожаваме пазарната икономика и конкуренцията".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7336 |07.04.2023 Кристина Атанасова е убитото момиче в София . 4| 2904 |06.04.2023 Атанас Пеканов: Парите от Плана за възстановяване зависят от закони, които чакат да бъдат приети . 9| 2833 |05.04.2023 ГЕРБ печели вота в Психиатрията, ДПС в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ . 3| 2963 |25.03.2023 Пеканов: Смисълът от правителствения сайт за цените на храните е доста сериозен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads