Реклама / Ads
7| 3272 |26.02.2023 НОВИНИ

Вицепремиерът на РСМ иска разследване срещу Християн Пендиков

.
Прокуратурата в Република Северна Македония да започне разследване срещу пребития в Охрид наш сънародник Християн Пендиков, поиска вицепремиерът и правосъден министър в западната ни съседка Боян Маричич, предават от БГНЕС. Според Маричич Пендиков обиждал македонците.
 

Пендиков бе зверски пребит от група мъже пред заведение в Охрид на 19-ти януари. След побоя в родния Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“.

 

Задържани бяха двама от нападатели на Пендиков. Преди дни арестуван бе Борче Ангелов от Битоля. Той е заплашен с арест, ако съдът в Охрид не реши да го освободи, както определи за първия нападател Илия Спасески. Има и трети нападател, но той се издирва. 

 

Преди дни стана ясно, че прокуратурата в Охрид е поискала разпит на секретаря на българския културен клуб в града “Цар Борис III”. За целта обвинението в Северна Македония ще изиска от България информация за актуалния адрес на Пендиков.

 

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич пред Макфакс и призова прокуратурата да се заеме със случая. 

 

Според него Пендиков трябва да носи отговорност за тези си твърдения. Той не трябва да бъде изключение и прокуратурата трябва да си свърши своята работа, каза още Маричич, който отговаря за евроинтеграцията на РСМ.

 

Той съобщи още, че "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков".


По отношение на българските клубове Маричич смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши". Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3069 |25.02.2023 Антоанета Цонева: Атакувахме ЦИК, защото искаме резултатът да е честен за всички участници в изборите . 25| 5763 |25.02.2023 Протест пред БНР срещу Петър Волгин: Да си основе радио Москва, да промотира войната колкото си иска . 3| 3646 |25.02.2023 Марк Крамер: Системата на Путин има признаци, че поддава под натиска на войната и пораженията в Украйна . 8| 3134 |24.02.2023 БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads