Реклама / Ads
0| 2455 |22.11.2023 НОВИНИ

ВКС потвърди присъдите по делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

.
Източник: БГНЕС
Върховният касационен съд (ВКС) постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев - за 6 години. Това съобщиха от ВКС.
 

С решението си ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Настоящото производство бе образувано, след като с решение по к.н.д. № 223/2023 г. на ВКС, инициирано по искане на главния прокурор въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Стоянова с/у България", бе отменено влязлото в сила решение по к.н.д. № 1258/2017 г. на ВКС и е възобновено наказателното производство срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.

 

На предишната инстанция двамата обвиняеми също бяха признати за виновни за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Тогава Александър Георгиев получи присъда "лишаване от свобода" за 13 години, а на Радослав Кирчев - 4 години и 10 месеца.

 

ВКС отбелязва, че жестокото убийство е извършено по хомофобски подбуди. Установено е въз основа на фактите, че подсъдимите заедно с други лица нееднократно са се събирали в Борисовата градина, за да нападат и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти. Така е станало и на процесната вечер с тази разлика, че подсъдимите не само пребили хладнокръвно пострадалия, но и причинили смъртта му по особено мъчителен за него начин.

 

Върховните съдии смятат, че изпълнявайки изискванията да отмери законосъобразно и справедливо наказанието, САС правилно не е придал изключителна тежест и значимост на срока на наказателното производство и е изразил несъгласие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство.

 

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е изпълнил изискванията за законосъобразно и справедливо определяне на наказанието и на двамата подсъдими и няма основание за намеса - било, проявявайки по-голяма снизходителност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване положението на подсъдимите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2586 |22.11.2023 Експерти обясняват защо тайм-аутът в сухопътна операция е опасен за Израел . 0| 2501 |22.11.2023 $175 млн. гаранция! САЩ пуснаха шефа на най-голямата криптоборса . 7| 5458 |22.11.2023 Top Secret: Защо десетки хора, свързани с убийството на Кенеди, загиват след покушението му? . 1| 5318 |22.11.2023 Отиде си волейболната легенда Георги Константинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads