Реклама / Ads
0| 4318 |10.11.2014 НОВИНИ

Владислав Горанов наново актуализира бюджета

.
Министърът на финансите Владислав Горанов
Правителството ще предложи нов вариант за актуализация на бюджета, а внесеният от служебния кабинет ще бъде оттеглен.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов кани утре представители на социалните партньори, за да обсъдят новия вариант за актуализация. В мотивите, с които се оттегля внесената актуализация се подчертава, че надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 милиард 61 милиона 800 хиляди лева, което е 1,3 процента от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Най-сериозен се посочва проблемът с недостига в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

За здравното министерство трябват 24 милиона лева, за регионалното над 16 милиона лева, също толкова и в земеделското ведомство. По бюджета на ВСС липсват 10 милиона лева, а в правосъдното министерство още 5 милиона лева.

На базата на извършения анализ от новото правителство, сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи, с най-големи проблеми, е намален с над 50 милиона лева спрямо плановете на служебния кабинет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5897 |09.11.2014 Горанов: "Виктория" да бъде продадена като действаща банка . 11| 7965 |06.11.2014 С. Мавродиев: Горанов ще бие Дянков като министър . 1| 6776 |27.07.2014 Орлин Горанов грабна "Бургас и морето 2014" . 13| 6787 |24.06.2014 Владислав Горанов поема Общинска банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads