Реклама / Ads
10| 9087 |17.05.2021 НОВИНИ

Владислав Панев: Румен Гайтански – най-големият клиент на ББР, освен Пеевски

.
Владислав Панев Източник: стопкадър, 7/8TV
Владислав Панев от „Демократична България“ информира за най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие. Фирмата „Роудуей кънстракшън“ дължи близо 150 млн. лева, с които е купила „Пътстройинженеринг“ АД със седалище в едно момчилградско село. Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на тази компания – „Био майнинг“ на Румен Гайтански Вълка.
 

Ето какво пише Панев в профила си във Фейсбук:

 

„Същата „Био майнинг“ строи, по думите на държавните органи, незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

 

Кредита е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя.

 

Иначе длъжникът „Роудуей“ е на загуба от 3.4 млн. лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн. лева, от които 159 милиона са в графата „търговска репутация“. Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от „Роудуей“ акции на „Пътстройинженеринг“) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална.

 

Всичко това го изнесох още миналото лято покрай незаконния строеж. Надявам се новото ръководство на ББР и на Министерството на икономиката да изясни обстоятелствата. Винаги съм изразявал скептицизъм за съществуването на тази банка. Защото рано или късно такива структури биват овладявани за съмнителни цели. Както се и случваше, само че до вчера далеч от националните телевизии.

 

Затова и 112-о място по медийна свобода е голям проблем. Защото иначе тия схеми щяха да стават публични навреме и институциите да са принудени да реагират. Сега е малко след дъжд качулка.“


.

 

Facebook, Владислав Панев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3553 |17.05.2021 Румен Гечев: С Жан Виденов не говорим за политика . 82| 20382 |16.05.2021 Румен Радев: Министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази - значи в страната има мутри . 44| 4124 |15.05.2021 Румен Радев: Започва да се връща държавността в България . 8| 3705 |15.05.2021 НАП: Румен Спецов няма участия в частни дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads