Реклама / Ads
12| 13811 |04.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Владо Береану за Фрог: Борисов „призна”, че няма да бори корупцията

.
Владо Береану
С всеки изминал ден Аз-ът на премиера Борисов става все по-изразен. 42 пъти той казва „Аз” по всеки въпрос в интервюто си по Нова телевизия по повод 1 година от кабинета Борисов 3. Това заяви пред Фрогнюз журналистът Владо Береану.
 

Борисов за пореден път показва, че всичко е концентрирано в него. Проблемът е, че нашата държава по Конституция не е премиерска, не е еднолична, не е авторитарна.

 

Две са основните теми, за които говори Борисов - корупцията и свободата на словото. При темата корупция се появи нова опорна точка – превенцията. Премиерът ни заявява, че няма да гоним корупционни сделки и няма да търсим корумпирани хора, а ще се стремим към превенция. Директно ни се заявява, че няма да има борба с корупцията и корумпираните лица няма да бъдат преследвани.

 

С лекота премиерът обори заключенията на международни институции като например Държавния департамент на САЩ. Той казва: „Те ще ни дават акъл, като Тръмп в предизборните си речи говори за корупция”. Тръмп преди да е във властта не може да знае дали има корупция в САЩ. Така че не може да правим оценка на САЩ въз основа на предизборните речи на Тръмп.

 

Новата Антикорупционна комисия не може да бори корупцията у нас. Тя няма никакви правомощия, ако пък получи такива, трябва да се превърне в прокуратура, тъй като Конституцията повелява това.

 

Какво точно работи Антикорупционната комисия не е ясно. Какво точно правеше тя при задържането на кметицата на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, никой не разбра. Едва ли корупцията в България е концентрирана в нея. 

 

При коментирането на свободата на словото Борисов пак говореше в Аз- форма - „аз не съм правил”, „аз не съм се месил”... Никой не смята, че лично той се обажда на медиите и им диктува какво да пишат. Правителството и ГЕРБ вече притежават много лостове за влияние сред медиите и опозиционните медии вече се броят на пръсти. Прокопиев не представлява опозиционната журналистика. Той не държи и монопола на опозицията, както ни се внушава.

 

Влиятелните медии са под контрола на правителството съвместно с Пеевски. Всички медии на Пеевски са про Борисов, про ГЕРБ. Професиналните медии на Запад дават огромно внимание на опозицията, защото тя има по-малко власт. Самите журналисти са опозиционни. Журналистиката е власт само ако е опозиция. В тази си същност тя изчезна у нас и затова сме на 111-то място по свобода на словото.

 

Тъй като няма журналисти срещу себе си и реални опозиционни политически партии, единствената пречка на Борисов е ТОЙ – президентът Румен Радев. Премиерът не може да се справи само с президентската институция, която няма никаква реална власт, но има едно право – да говори където си иска. Говореното на държавния глава плаши министър-председателя, тъй като му е единствената конкуренция на Аз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7854 |03.05.2018 Д-р Петров за Фрог: Заради Жени Начева болните ще дават повече пари за медицински изделия . 15| 14927 |25.04.2018 Адв. Марковски за Фрог: Повдигнаха 3-то обвинение на Иванчева - евтин и безсмислен театър . 20| 32130 |23.04.2018 Ген. Григоров за Фрог: Мутри задържаха кметицата на ”Младост” . 15| 12034 |19.04.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: С ареста на Иванчева се реставрира полицейщината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads