Реклама / Ads
6| 12763 |15.11.2017 НОВИНИ

Владо Береану за Фрог: Европа е вдигнала ръце от нас, сочи докладът на ЕК

.
Владо Береану
Докладът на ЕК е най-краткият и празен доклад, изготвен досега. Той е изпълнен с най-общи формулировки, изразяващи една ясна позиция – ЕК е вдигнала ръце от България. Това заяви пред Фрог нюз журналистът Владо Береану.
 

Жан-Клод Юнкер обеща добър доклад заради европредседателството ни и съответно тези, които го пишат, са се постарали да направят това. Докладът не съдържа нищо конкретно – съдържа голямо количество общи приказка, които описват една ясна ситуация – проблемите са огромни, нещо се върши, но то е некоординирано.

 

Няколко са конкретните неща – отбелязва се, че изборът на председател на ВАС е непрозрачен, липса на експертност на инспектората към ВСС. Препоръчва се хората там да имат професионална подготовка, което е мила забележка. Поправките към НК са направени набързо без широка дискусия и без да има каквато и да е яснота какви ще са последствията от тях. Обърнато е внимание на прехвърлянето на делата за корупция и организираната престъпност към Спецсъда без тази институция да има подготовка за това. Комисията казва ясно: „Вие всичко това го прехвърлихте там, но там нито има подготвени кадри, нито са достатъчни и има опасност всички тези дела, да престанат да вървят.

 

Румънският доклад е 3 пъти по-голям и е изключително конкретен. В него се отбелязва основният напредък на Румъния в реформирането на съдебната им система.

 

Особено в частта, в която се говори за борбата с корупцията, има изключително ясни забележки. ЕК предупреждава както правителството, така и парламента в Румъния да не продължават да спират борбата с корупцията и да се връщат назад. Отбелязва се, че много политици, много членове на парламента, на правителството непрекъснато критикуват и поставят под съмнение съдиите, магистратите и прокурорите.

 

Опитите да се декриминализира под 25 000 евро кражба, опитите да се прокара закон, чрез който главният прокурор и антикорупционният прокурор да бъдат назначавани от министъра на правосъдието са остро критикувани. Срещу това се надигнаха техният ВСС и гражданите. Хвали се техният ВСС, че отстоява независимостта на правосъдната система.

 

От доклада става ясно, че настоящото правителство иска да върне Румъния назад. Визира се Ливиу Драгня, който е председател на социалдемократическата партия и е задколисният премиер и председател на долната камера на парламента. Той е Бойко Борисов и Главчев едновременно, когото прокуратурата антикорупция го обвинява в кражба в размер 21 млн. евро и  33 млн. леи.

 

Вижте какво още каза Владо Береану в петък, 17 ноември, в рубриката Интервю.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10219 |10.11.2017 М. Андреев пред Фрог: Борисов води фейкполитика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски . 0| 4246 |10.11.2017 Дават на съд Владо Плацентата за побоя над д-р Гагова . 4| 5665 |10.11.2017 Джамбазки пред Фрог: Само безродник може да се срамува от българския лъв . 8| 7632 |10.11.2017 Проф. Б. Димитров за Фрог: Протестът на Гърция за паметника на лъва е основателен, но по техните земи живеят още българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads