Реклама / Ads
0| 4070 |03.10.2018 НОВИНИ

ЕП готви санкции за Румъния за съдебната реформа, после и за България

.
Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния. Причината са законови промени, които Страсбург и Брюксел смятат за притеснителни. Евентуални санкции ще засегнат обаче и България, защото тя върви в пакет със северната ни съседка. София може да остане под мониторинг.
 

Румъния не гарантира върховенството на закона и отстъпва назад в съдебната си реформа и борбата с корупцията. Затова и Европейската комисия ще използва всичките си инструменти, за да гарантира основните европейски стандарти за правова държава.

 

„Необратимостта на постигнатия досега напредък в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е основно условие за отпадането му. Искам да съм ясен. Комисията ще направи съответните изводи, ако промените в съдебната система, правилата за конфликт на интереси и измененията на законите за борба с корупцията влязат в сила, без да бъдат взети предвид нашите притеснения. Комисията призовава Румъния да върне незабавно процеса на реформи отново върху релсите, както и да се въздържа от всякакви стъпки, които обръщат назад постигнатия досега напредък”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от НТ.

 

„Не съм тук, за да се отчитам пред вас от учтивост. Ние не правим съдебна реформа заради мониторинговия механизъм на магистратите, а за гражданите. Промените в законната власт са направени от парламента, избран от мнозинството от румънците. А тук румънските депутати разпространяват фалшиви новини. Няма да се вслушваме в тези, които ги разпространяват. Румъния няма да се отклони от европейския път, но мониторинговия доклад не представлява реалните неща и пропуска важни детайли”, заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

 

Европейският парламент днес само изказа позициите си. Ще се произнесе с гласуване на резолюция през ноември, когато се очаква да излезе и следващият мониторингов доклад за напредъка на България и Румания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4032 |28.09.2018 ЕК със санкции срещу България заради чумата . 0| 3616 |25.09.2018 България и Румъния заедно тестват готовността си за реакции при опасни ситуации по Дунав . 3| 3994 |21.09.2018 Китай към САЩ: Отменете военните санкции или ще има ”последствия” . 1| 4359 |20.09.2018 Тръмп с указ за допълнителни санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads