Реклама / Ads
1| 4211 |06.12.2017 НОВИНИ

Властите в Киев опитаха да задържат Саакашвили, но удариха на камък

.
Михаил Саакашвили
Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат водача на украинската партия ”Движение на новите сили” Михаил Саакашвили в палатковия лагер край Върховната рада, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Това съобщи столичната полиция, предаде ТАСС и БНТ.
 

Няма задържани участници в протеста, уточниха служителите на реда. Самият Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а днес украински опозиционер, заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.

 

"Те искаха да ме измъкнат от палатката, но объркаха палатките и нападнаха съседната, където спяха активисти, жестоко пребиха хората", написа Саакашвили във Фейсбук.

 

Според демонстранти около 6 ч. сутринта неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени. Протестиращите обвиняват за станалото полицията, а украинското МВР засега не коментира.

 

Саакашвили пък обвини президента Петро Порошенко. Той заяви: "Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!"

 

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви вчера, че Саакашвили трябва в срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест.

 

Луценко поясни по телевизията, че според прокуратурата представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени, свързани с Русия, за финансиране на митинги с оглед завземане на властта в Украйна.

 

Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това негов адвокат заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй".

 

Саакашвили няма намерение да се яви днес на разпит в прокуратурата. Това заяви адвокатът му Руслан Чорнолуцки, цитиран от ТАСС.

"Той всъщност не е и длъжен да отиде, защото публичното изявление на генералния прокурор от телевизионния екран не е официална призовка за разпит", каза юристът пред телевизия "НюзУан".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4139 |05.12.2017 Обиски в апартамента на Саакашвили в Киев . 4| 5929 |29.11.2017 Калин Янакиев: Какво прави Каракачанов на нощното бдение за МПЦ?! . 3| 8143 |12.11.2017 Евгений Дайнов: С фалшиви новини властите превръщат хората в крепостни селяни . 1| 4497 |02.11.2017 Турски граничари били българин на наша територия, властите крили случая 4 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads