Реклама / Ads

12| 3705 |31.01.2020

ВМРО иска псевдополиция от доброволци, които да арестуват

.
Чл. 12а от Наказателния кодекс (1): Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.

Иначе казано лице има право да извърши граждански арест, ако стане свидетел на престъпление. Това е уредено с текст в Наказателния кодекс, но явно никак не е достатъчно за депутатите от ВМРО. Причината - едно предложение на патриотите, което цели да създаде гражданска полиция от доброволци, които ще получат законовите правомощия да арестуват. По този начин щели да помагат на полицията в опазването на обществения ред.

 

Предложенията са внесени от Александър Сиди, Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов и Йордан Йорданов.

 

Тези доброволци щели да са професионално обучени. А освен всичко ще могат да съдействат на съответните органи самостоятелно или чрез участие в доброволни формирувания. На практика по този начин ще се създаде едно безконтролно псевдополицейско звено от хора, които безконтролно да сеят “ред” по улиците. В проекта е записано само, че доброволците отговарят по общия ред за причинени от тях вреди при изпълнение на дейността им. Как точно ще работят трябва да определи с наредба вътрешният министър.

 

Защо обаче се налага подобно допълнение в закона, не е ясно. Защото очевидно за четиримата от ВМРО не е съвсем достатъчно правото да се извърши граждански арест, ако налице е престъпление. На патриотите им трябва гражданска полиция. Затова предлагат и условия, на които псевдополицаят да отговаря - да има основно образование, да предупреждава и арестува, да не работи срещу държавата.

 

Внимавай, ще те арестувам

 

Доброволецът има право на охранителна дейност, за да опази обществения ред, записано е в закона. Освен обаче има правомощие да предупреждава "устно лице, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред".

 

Ако това не вразуми нарушителя, доброволецът може да пристъпи и към арест. Той има право да задържи всеки, който е извършил престъпление в охраняваната от него зона, уврежда чуждо имущество или създава опасност за други.

 

Доброволецът ще е длъжен веднага да информира полицията. При предаването на арестанта трябва да бъде съставен протокол, който съдържа личните данни на арестувания и арестуващия.

 

От ВМРО са решили да се подсигурят срещу евентуални заговори срещу държавата. Със законопроекта се забранява на бъдещите доброволци дейност, насочена срещу "суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда".

 

Иначе казано - националистически организации, маскирани като тъй наречените доброволни формирования, няма да могат да арестуват граждани на ксенофобска основа. Няма да се регулира законово и личната вендета.Това само по себе си е доста добро уточнение, но ние отново питаме - защо е нужно?

 

Защо е нужно създаването на “гражданска полиция”, ако това така или иначе вече е регулирано от закона? Защо е нужно отделянето на ресурс за обучение на така будните граждани, решили да станат доброволци в МВР? Това е не само финансов, но и човешки ресурс, който трябва да се нагърби със задачата да обучава някакви си псевдоуниформени.

 

Решението, скъпи патриоти, не е в гражданската полиция. Решението е другаде и то се крие в цялата система. Защото полицаите са едни от най-мразените в държавата. Също като журналистите. Те са куки, те са корумпирани, а гражданите - неблагодарни. Системата се тресе, заплатите са малко, часовете работа - твърде много, а кадрите - недостатъчно. Защото също както в системата на образованието, младите хора нямат мотивацията да влязат в сфера, която буксува.

 

Но доброволците ще оправят работата, прави сте.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. БСП: Управляващите искат подчинен президент като предишния 5| 3800 |30.01.2020 . ДБ-Варна поиска Портних и ГЕРБ да си поемат отговорността за презастрояването на града 5| 4036 |30.01.2020 . Бизнесът: Протестът беше политически яхнат. Никой не е искал оставки 13| 4031 |30.01.2020 . ПП МИР: Искаме оставката на Владислав Горанов! 7| 4721 |29.01.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ