Реклама / Ads
9| 3300 |19.06.2024 НОВИНИ

Трад: Създадоха се редица проруски инициативи за военно обучение, отдавна следва да са предприети действия

.
Вонски съюз "Васил Левски"
"Една вратичка представлява доводът за провеждане на "патриотично възпитание и образование". Под този предлог през последните години се създадоха редица инициативи от проруски и антисистемни фракции, чрез които се: 1) предоставя военно обучение и познания за боравене с оръжие 2) постига индоктринация на младежи 3) постига опасно ниво на автономност".
 

В съобщение до медиите ВМРО заявява, че ще предлага "военно обучение" на всички мъже под 50 години, които не са ходили в казарма. Все още не е ясно какво точно ще предприемат структурите на партията, но с това изявление тенденцията да се появяват форми на неофициални тренировъчни лагери се засилва. Следя подобни модели от десетилетие в различни държави и появята им на наша територия е проблем по редица причини.







Аз съм привърженик на военното обучение и организирането на лагери, чрез които цивилното население да може да получи основни познания и подготовка. Швеция и Полша, например, имат подобни структури, които съставляват териториални единици и в случай на нужда - независимо дали конфликт или природни бедствия - реагират много по-бързо от въоръжените сили, пожарната и полицията.

В тази страни обаче, мерките и усилията се координират от държавата и имат строго определени правила за прилагане и обучение. В България законът не позволява съществуването на нещо подобно. Министерството на отбраната е изключително ясно по този въпрос.


Законите са създадени такива в миналото, за да се избегне създаването на недържавни структури, които биха заплашили сигурността и ролята на армията и полицията. Войната в Украйна обаче доведе до възникването на разговори за възможността армията да има по-широка роля, включително в обучението на цивилно население. Една от основните причини да се подкрепя такава дейност е наличието на проруски кръгове за влияние сред офицерския състав и неясната лоялност на част от армейския състав. Засега обаче подобни лагери в България са далеч от легалното.

 

Това не означава, че лагери липсват. Една вратичка представлява доводът за провеждане на "патриотично възпитание и образование". Под този предлог през последните години се създадоха редица инициативи от проруски и антисистемни фракции, чрез които се: 1) предоставя военно обучение и познания за боравене с оръжие 2) постига индоктринация на младежи 3) постига опасно ниво на автономност.







В проучванията си с Кирил Аврамов проследихме различни случаи на Балканите и Източна Европа, в които т.нар. патриотично възпитание, заедно със спортните инициативи, е предпочитано средство за влияние на Руската федерация върху младежи. За последните пет-шест години патриотични лагери за младежи бяха организирани в Босна и Херцеговина, Сърбия, България, Молдова, Беларус.

 

Докато Сърбия забрани провеждането на лагера в Златибор, където имаше и българско участие, то на наша територия подобни инициативи не срещат съпротивата на властите. Причините най-често са: 1) политически чадър; 2) конформизъм заради вълната от патриотизъм; 3) неглижиране на темата. Понякога, за да се притъпи медийно внимание, лагерите са организирани под формата на спортни събития и през фитнес зали.


Предвид последния опит за създаване на такива структури от "Исторически парк" и вече съществувата и работеща мрежа на БНО "Шипка", силите за сигурност би трябвало отдавна да са предприели действия. Това, че вече и една от старите партии подтиква към създаване на паралелни структури, е ясен сигнал за това, че тенденцията ще се увеличава, а няма да замира.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2230 |19.06.2024 Психологът д-р Пламен Димитров: Хората показаха, че са депресивни от поведението на политическите играчи . 14| 4546 |19.06.2024 Самопровъзгласилият се "полковник" Марков - изведен от пленарна зала. Закъсня за клетвата . 1| 2271 |19.06.2024 Германският главен прокурор: Групировката "Ислямска държава – Хорасан" се опитва да вербува терористи в страната . 5| 2317 |19.06.2024 Радев за неуспешния избор на председател на парламента: Трудно ще бъде, изговорил съм всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads