Реклама / Ads
2| 2820 |01.11.2021 НОВИНИ

Внезапната смърт се предава по наследство в 29,6% от случаите

.
доц. Васил Трайков, председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България
Внезапната смърт беше сред водещите теми на шестия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, организиран от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Той се състоя този уикенд в Пловдив. Данни от изследвани роднини на починали хора от внезапна смърт показват, че при 29,6% от тях се открива риск от подобно заболяване.
 

При 17,5% от аутопсираните случаи, генетични изследвания са установили патологични мутации. „Важно е да се извършва каскаден скрининг на членове на семейството, за да се диагностицират тези, които са изложени на риск от внезапна смърт.“, заяви д-р Яна Хаскова, лекар в Института за клинична и експериментална медицина, Прага, Чехия. Тя представи на живо заключенията по време на симпозиума в Пловдив.

Във форума участие взеха изтъкнати специалисти от България и чужбина. За първи път събитието беше проведено с безплатен онлайн достъп и отворено за всички, които желаят да го проследят. Симпозиумът премина при огромен интерес от специалистите у нас, както и от експерти от Северна Македония, САЩ, Австрия, Германия и множество други европейски страни, които се включиха виртуално.

 

„Живеем в интересни времена и се налага да бъдем адаптивни и гъвкави, без да спираме да споделяме опита, знанията и уменията си.“, сподели доц. д-р Васил Трайков, председател на съсловното сдружение при откриването на конгреса. В тази връзка, на шестото издание на симпозиума беше проведена първата по рода си съвместна сесия на българското сдружение и Европейската асоциация по сърдечен ритъм. Проф. Кристоф Леклерк (Президент на Европейската асоциация по сърдечен ритъм), доц. Васил Трайков, проф. Шиме Манола (директор на Кардиологичното отделение в Университетски клинично-болничен център в Хърватска) и д-р Николай Стоянов представиха новите технологии в областта на кардиостимулацията и електрофизиологията.

 

Другата водеща тема в шестия по ред конгрес  беше предсърдното мъждене. Влиянието на начина ни на живот върху появата му беше представен от доц. д-р Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Колкото по-голяма е консумацията на кафе, толкова по-малко вероятна е появата на предсърдно мъждене, при мъжете. При жените най-рисково е количеството от 2-3 чаши на ден. Всички жени, които пият под 2 и над 3 чаши кафе се възползват от неговия протективен ефект, сочат изводите от проведените наблюдения през годините. Най-застрашени от появата на предсърдно мъждене са хората, които не пият кафе или злоупотребяват с него. Лекото или умерено натоварване със спорт носи най-малка вероятност от поява на предсърдно мъждене. Най-застрашени са хората, които тренират максимално интензивно.

 

Бяха представени и наблюдения върху аритмиите при пациенти с пост-ковид синдром. По данни, изнесени от д-р Искрен Гарвански, инвазивен електрофизиолог, между 7 и 16% от боледувалите от COVID-19 съобщават за появата на някакво аритмично събитие.

Ваксинацията допринася за намаляване на честотата на пост-ковид симптомите при преболедували преди ваксинация пациенти, според представените анализи от д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария. При преболедували хора с ваксина има значително по-малко усложнения. Особено при повторна среща с вируса, рискът от дълъг ковид намалява с 50%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6345 |31.10.2021 Сънувате еротика или смърт? Учените разгадаха посланията . 6| 3387 |29.10.2021 Смъртността от COVID в Русия е много по-висока от официално обявяваната . 2| 3213 |26.10.2021 СЕМ осъжда остро разпространението в интернет сайтове на кадри от смъртта на млад БГ певец . 18| 3495 |22.10.2021 Д-р Костадин Ангелов призна за смъртността по негово време, но ехидно посочи, че сега сме първи в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads