Реклама / Ads
6| 7633 |30.05.2014 НОВИНИ

Внукът на Вапцаров трябвало да е "Любимец 15" в листата на БСП

.
Заради интервю във в. "168 часа" внукът на Вапцаров - Никола, в последния момент бил махнат от щастливото 15-о място в евролистата на БСП, пише изданието. Случаят едва ли щеше да представлява особен интерес, ако впоследствие точно тази позиция не се беше оказала изключително печеливша. Заради объркването на "червения" електорат 15-ият в листата изпревари дори лидера Станишев и отива в европарламента.
 

По изчисления всеки наш евроизбраник ще изкарва над 11 хил. евро от заплати и режийни, които правят над 650 хил. евро за петте години мандат.

Огромната сума и шансът да работи в най-важната европейска институция се изплъзват в последния момент на Никола Вапцаров-младши. Причините са идеологически и са продиктувани от интервюто на баща му пред "168 часа", в което той коментира идейните позиции на чичо си.

Синът му буквално до последния момент стоял на прословутото 15-о място в листата. След интервюто на баща му във вестника обаче, където разкрива, че Вапцаров не е бил комунист, а антифашист, следва скоростна рокада и там застава Момчил Неков, който на изборите обра любовта на електората.

Гласоподавателите тотално се объркаха от сложната бюлетина и слагаха кръстчета във всяко квадратче или кръгче с цифрата 15. Така 15-ият влиза в европарламента за изненада на първия в листата Сергей Станишев и важните лица в партията след него.

Още по-сензационното е, че Неков въобще не е трябвало да бъде на мястото, което за един изборен ден го превърна в много известен, а и в бъдеще доста богат човек. Според предпоследното раздаване на местата 15-и е бил внукът на Никола Вапцаров, носещ същото име.

След интервюто на баща му обаче срещу него се събуждат силни настроения в БСП. Дотолкова, че другари успяват да убедят Сергей Станишев и ръководството, че внукът на поета не заслужава да бъде в тяхната листа.

Причината за недоволството е, че червените каски в Пиринска Македония не можели да преглътнат приказките на семейство Вапцарови, че той не е бил комунист, а само антифашист.

Пред вестника племенникът на Вапцаров бе категоричен, че чичо му не е имал нищо общо с Българската комунистическа партия.
"Той не е бил член на партията, но съвсем отделен въпрос е дали не е бил комунист по душа. Вапцаров е силно социален като човек и поет. Неговите убеждения и характер не му позволяват да остане безучастен, когато се поставя задачата за антифашистка борба в България", каза в интервюто си Никола Вапцаров племенник.

Той потвърди, че синът му - Никола Николов Вапцаров, е бил обсъждан в листата на БСП за евродепутати, но в крайна сметка е отпаднал от нея. 29-годишният внук завършил във Франция Академията за висша администрация и в момента живеел в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5276 |12.05.2014 Вапцарова и Сотиров - първи сред писателите . 8| 6144 |07.05.2014 Върнаха паметника на Вапцаров зад НХГ, по инициатива на Коалиция за България . 21| 5750 |30.04.2014 ГЕРБ трябвало да се разграничат от свой кмет . 14| 5669 |23.04.2014 М. Найденов: На всяко 19-то число трябвало да отчитат по 45 000 лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads