Реклама / Ads
3| 4497 |29.07.2020 НОВИНИ

Водата от Марица само за битови нужди, 350-360 пъти е превишението на отровите в нея

.
Водата по мрежата все още ще се ползва само за битови нужди. Тя не е разрешена за пиене и готвене. Разрешението за това ще бъде издадено, когато повторните проби покажат качествен резултат. Най-вероятно утре.
 

Това обяви новия здравен министър проф. Костадин Ангелов който заедно с екоминистърът Емил Димитров, областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и областния координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев посетиха общините по поречието на Марица, където е спряно превантивно водоподаването. Това се наложи заради инцидента с отровените крави, пили вода от канал до р. Марица в Димитровград.

 

"Пробите за качеството на водата в река Марица са много добри. До края на деня всички димитровградски и свиленградски домакинства ще имат вода.", заяви Димитров, цитиран от "Марица".

 

Днес беше разрешено водоснабдяването в общините, засегнати от инцидента. Постепенно се захранват системите с вода в Димитровград и Свиленград.

 

 

350-360 пъти е превишението на отровите във водите на канала към река Марица.  Това стана ясно по време на брифинг на Ангелов и Димитров в Хасково. 

 

Ангелов обяви, че пробите са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, а Димитров добави, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. 

 

“С оглед на тези резултати цяла нощ лабораториите работиха по отношение на изследването на всички извори и водохващания, разположени на територията на Марица,”заяви здравният министър. Той показа схема, според която първото водовземане е Брод, второто е Злато поле, третото е Райново.

 

“Това са в обхвата на Димитровград. В обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Сименовоград, в Харманли- Българин”, разказа Ангелов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7158 |29.07.2020 Главсекът на президента за разговора: На дневен ред е самосезирането на прокуратурата . 4| 5534 |29.07.2020 Ясни са замърсителите на река Марица . 25| 8034 |28.07.2020 Властта знае какво вещество е замърсило Марица, но мълчи, за да не пречи на разследването . 5| 4666 |28.07.2020 ВАП започва проверка заради замърсяването на р. Марица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads