Реклама / Ads
7| 5142 |30.12.2019 НОВИНИ

Водната криза удря и гордостта на Перник – кукерския фестивал

.
Кукери в действие... Източник: БГНЕС
Около 8 000 участници в Международният фестивал на маскарадните игри ”Сурва” в Перник се очакват тази година. Тържествата са от 24 до 26 януари. Много от зрителите и участниците ще празнуват потни и некъпани заради водната криза в Перник.
 

Организаторите твърдят, че това е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

 

Как обаче ще се проведе карнавала в режим на безводие не е ясно. Предполага се, че е възможно част от туристите да се откажат заради безводието. Това ще удари организаторите, търговците, хотелиерите и ресторантьорите.

 

Традиционно в него участват около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

 

Перник е град с 93-хилядно население. Градът е връстник на древна Троя и е по-стар от Рим, твърди сайтът surva.org… В него се дава пълна информация за кукерския фестивал.

 

Всичко това е чудесно, но щеше да е още по-добре, ако имаше вода, с която гостите на фестивала да се измият, изкъпят, а и да пият…

 

Очаква се служители в държавни институции да бъдат “командировани“ в Перник за кукерските празници, за да не се провали фестивалът и за това да бъдат упрекнати управляващите, които са допуснали драмата с водата.


.
Във Венеция също имат проблеми...

 

Световно известният Венециански маскен карнавал също има проблем, но не с безводие, а с наводненията от месец ноември. Карнавалът се провежда от 1162 година. Тази година ще е от 8 до 25 февруари. Над 500 хиляди гости от цял свят посещават Венеция през тези дни. Последиците се отстраняват спешно, правителството отпусна извънредни средства. Организаторите на фестивала са категорични, че ще се справят в срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4716 |27.12.2019 Водната криза в Перник е на специален надзор на прокуратурата . 11| 5485 |23.12.2019 ”Демократична България”: Борисов да поеме отговорност за водната криза в Перник . 2| 5614 |17.12.2019 Кметът на Рударци: В Перник може да има бедствено положение заради водната криза . 0| 4704 |16.12.2019 Респираторен вирус е засечен в София, удря деца и възрастни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads