Реклама / Ads
24| 3974 |27.06.2023 НОВИНИ

Тагарев контра на Радев: Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС

.
Тодор Тагарев
„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. Това заяви по Нова телевизия военният министър Тагарев.
 

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата и за територии”, коментира Тагарев.

 

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

 

Той потвърди, че изпращаме стари неща. „Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

 

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

 

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.

 

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

 

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

 

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на

155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.

 

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

 

Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

 

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

 

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 2645 |26.06.2023 Министър Тагарев и посланик Мертен дискутираха разширяването на бойната група на НАТО на територията на България . 9| 2679 |26.06.2023 Министър Тагарев: Помощта за Украйна е важна за постигането на една по-трайна стабилност в нашия регион . 3| 2649 |26.06.2023 Хана Маляр: Украйна си възвърна 130 кв. км по южната фронтова линия от началото на контраофанзивата . 21| 2653 |24.06.2023 Радев: Вагнеровци напредват към Москва. Какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads