Реклама / Ads
6| 3967 |26.06.2024 НОВИНИ

Военните министри на САЩ и Русия изненадващо обсъдиха в телефонен разговор войната в Украйна

.
Шефът на Пентагона Лойд Остин Източник: БГНЕС
Военните министри на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора.
 

Пентагонът информира, че американският министър на отбраната Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред журналисти говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.

 

Министерството на отбраната на Русия на свой ред посочи, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия.





"Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна", се отбелязва в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа "Телеграм". Министерството поясни, че двамата министри са обсъдили и други теми.

 

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, припомня Ройтерс.





Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души, посочва БТА. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2418 |26.06.2024 КНДР с поредна провокация: Пхенян изстреля балистична ракета към Японско море . 5| 2369 |26.06.2024 Очаква се днес НАТО официално да обяви Рюте за следващ генерален секретар на алианса . 0| 2333 |26.06.2024 Народните представители ще изслушат Главчев за извършените промени в ДАНС . 2| 2367 |26.06.2024 След като се призна за виновен: Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж вече е свободен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads