Реклама / Ads
9| 3716 |13.12.2020 НОВИНИ

Войн Божинов, РЕГО: Интересът на България е Република Северна Македония да съществува като самостоятелна и независима държава

.
Войн Божинов
Анализаторът от „Рего” изрази надежда управляващите да не се поддадат на външния натиск относно въпросът за нашата история. Той даде пример с гръцката дипломация, която е издържала изключителен 12-годишен натиск в спора си с Македония.
 

“Дори когато тогавашният американски президент Барак Обама от Акропола в Атина нарече ветото им незаконно и ги накара да го прекратят, те удържаха и сега се радват на договор, напълно удовлетворяващ техните национални интереси.”

 

“В Република Северна Македония има немалко хора, живеещи там, които симпатизират на нашия народ и българските управляващи трябва да мислят и за тези хора”, подчерта историкът  пред водещия Петър Волгин.

 

В Скопие имаше големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на специалния пратеник на Северна Македония Владо Бучковски с председателят на БСП Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но на тази среща Бучковски е получил звучен политически шамар от Корнелия Нинова. Той си тръгна без никакви изявления и с подвита опашка.  Това каза пред БНР историкът Войн Божинов.

 

Войн Божинов обясни, че нашата дипломация трябва да има изключително рафиниран подход - от една страна да защитим националните си интереси, а от друга - да покажем, че Северна Македония има място в нашето европейско семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното разпадане.

 

“Нашият генерален интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава.”, подчерта историкът. Войн Божинов предупреди, че евентуално забавяне на интеграционните процеси в РСМ ще повлече сериозни въпроси, като един от тях е за албанското обединение в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3875 |13.12.2020 Лекар: Ние сме на една война. Лечението срещу ковид е малко ефективно . 5| 4687 |03.12.2020 Експерт по сигурността: Биологическата война не е ”Битка на Титаните”, а ”Битката на Ваксините” . 17| 4690 |28.11.2020 Инфекционист: Това е война и всички трябва да го разберат . 26| 8326 |30.11.2020 Манол Глишев: Срещу българското правителство трябва да се води война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads