Реклама / Ads
2| 4473 |11.09.2023 НОВИНИ

Война за вода: Ще ескалира ли напрежението между Египет и Етиопия?

.
Ще стигне ли до точка на кипене напрежението между Етиопия и Египет? Двете държави са в битка за вода, а Кайро реагира остро, след като Етиопия обяви, че е напълнила с вода силно спорния резервоар на водноелектрическата централа на р. Сини Нил.
 

Етиопия е в спор с Египет и Судан за мегапроекта от стартирането му през 2011 г. Египет разчита на река Нил за почти всички свои нужди. Външното министерство на Египет заяви, че Етиопия пренебрегва интересите на страните надолу по течението. Етиопия обаче смята, че язовирният проект, който е на стойност 4.2 млрд. долара, няма да се отрази на количеството вода, което тече надолу по Нил. 


Проектът е с изключителна площ - по-голяма от тази на град Лондон. За да бъде напълнен обаче са необходими около 74 кубични километра вода, които според плановете на Адис Абеба трябва да бъдат събрани само за 10 години. Именно тук се намесиха интересите и на други държави, през които река Нил преминава.


Нил, най-дългата река в Африка, минава през 11 държави. Единият ѝ основен приток, Бели Нил, извира от Уганда, а другият - Сини Нил - от Етиопия (двата се събират в Хартум). От Сини Нил идва и около 60% от водата, която ползва Египет. Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са около 100 млн. и продължават да се увеличават - живеят в райони на не повече от няколко км от Нил. Това прави всяка рязка промяна в нивото опасна.


Рязкото пълнене на толкова мащабна инфраструктура ще се отрази изключително много на живота в региона. 

Етиопия вярва, че Големият етиопски ренесансов язовир (Gerd) ще удвои производството на електроенергия в страната, осигурявайки жизненоважен тласък за развитието й. В момента половината от 127-милионното население няма електричество. Планът е да се генерират повече от 6000 MW в язовира, който е на около 30 км (19 мили) от границата на Етиопия със Судан.


Египет и Судан твърдят, че трябва да бъдат договорени общи правила за експлоатацията на проекта, опасявайки се, че гладната за енергия Етиопия може да влоши съществуващия недостиг на вода.


Преговорите по проекта бяха подновени миналия месец, след като бяха спрени през 2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3982 |11.09.2023 Правосъдното министерство с мерки за войната на пътя . 10| 4367 |11.09.2023 Войната на пътя: Какви ще са новите правила за младите шофьори? . 28| 4589 |10.09.2023 Подоляк: ООН не разбира напълно каква война се води в Украйна . 6| 4635 |09.09.2023 Джени Таун, център „Стимсън“: Вървим към мащабна Студена война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads