Реклама / Ads
0| 3620 |24.06.2022 НОВИНИ

Войната, ден 122: Тежка остава ситуацията в Източна Украйна. Зеленски: Европа започва нова история

.
Володимир Зеленски Източник: Reuters
Tежка остава ситуацията в източната част на Украйна. Русия затяга хватката около стратегически важните Северодонецк и Лисичанск. На този фон Европа отвори нова страница в историята си с решението на Европейския съвет да се даде статут на Украйна на кандидатка за членство в ЕС
 

По информация на представители на проруската сепаратистка Луганска република украинските сили са изгубили контрол над още няколко села в района. Нито един град в Донецка област вече не е безопасно място, каза губернаторът на източния украински регион.

 

Врагът е съсредоточил своите усилия върху установяването на контрол върху пътя между Бахмут и Лисичанск, отбеляза той. Сега целта на украинските сили е да бъде спряно руското настъпление към Краматорск и близкия град Славянск.

 

Украйна ще получи поредните 450 милиона долара от САЩ под формата на военна помощ и по-конкретно 4 реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС.

 

От началото на войната през февруари Киев е получил от Вашингтон боеприпаси и оръжие на обща стойност над 6 милиардa и 100 милиона долара.

 

Всичко това се случва на фона на историческото решение на Европейския съвет да се даде статут на Украйна на кандидатка за членство в ЕС. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че започва да се пише нова история на Европа.

 

„Днес взехте едно от най-важните решения за Украйна от нейната независимост преди 30 години“, заяви той във видеообръщение.

 

„Само какъв път изминахме за три месеца“, каза ентусиазирано украинският лидер, облечен в обичайната си тениска в цвят каки. Неговата страна предприе стъпи за получаването на статут на кандидат за присъединяване в ЕС няколко дни след началото на руското нашествие в края на февруари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2867 |23.06.2022 Синът на прокурора от Перник остава в ареста . 0| 2979 |22.06.2022 МОН: Близо 1000 образователни медиатори и социални работници остават в училищата . 0| 2953 |19.06.2022 Войната, ден 116: Няма да дадем юга на никого, ще си върнем всичко и морето ще бъде украинско и безопасно, отсече Зеленски . 0| 2962 |16.06.2022 Прокурорският син, задържан за тормоз, остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads