Реклама / Ads
1| 3022 |30.09.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, 219 ден: Руснаците са хванати в капан в Лиман

.
Украинските войски вероятно почти са завършили обкръжаването на руската групировка в Лиман и са прекъснали критични наземни комуникационни линии, които поддържат руските войски в района на Дробишево-Лиман. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната.
 

Украинските военни представители запазиха оперативно мълчание относно украинските сухопътни маневри в Херсонска област, но заявиха, че руските сили разполагат новомобилизирани войски за укрепване на фронтовата линия в Херсонска област.

Украинските войски продължиха да атакуват руски логистични, транспортни и военни средства в Херсонска област.


Кремъл продължава да нарушава обявените от него процедури за "частична мобилизация" и да противоречи на собствените си послания, дори когато признава системните грешки в руската бюрокрация само осем дни след обявяването на мобилизацията.


Беларус може би се подготвя да приеме новомобилизираните руски военнослужещи, но остава малко вероятно да се включи във войната в Украйна на страната на Русия.


Украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че Беларус се готви да настани до 20 000 мобилизирани руски мъже в съществуващи граждански помещения, складове и изоставени селскостопански обекти в Беларус.


Има данни за нова активност в изоставени военни бази в Беларус. Това са индикации, че Русия може да използва страната за обучение на мобилизирани.


Руските сили вероятно са увеличили използването на произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136 в Южна Украйна.


Независимата руска социологическа организация "Левада център" установи, че почти половината от анкетираните руснаци са обезпокоени от мобилизацията, но подкрепата за руските военни действия е намаляла съвсем леко до 44%.


Украински официални лица отново изразиха опасенията си, че Кремъл ще мобилизира украинските граждани в окупираните области след обявяването на анексирането от руския президент Владимир Путин.


Бюрократичните неуспехи в руската частична мобилизация може да показват, че Путин отново е заобиколил висшето военно командване или руското министерство на отбраната.


Разполагането на мобилизирани хора в центровете на военните действия на фронтовете в Харков и Херсон може да подсказва, че Путин работи пряко с командирите на място, които вероятно настояват за подкрепления, вместо да следва стандартните военни практики, които се изискват и от руското законодателство, като например да осигури обучение на мобилизираните преди разполагането им на фронтовете.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2619 |29.09.2022 Съветът по сигурност към премиера се събира заради войната в Украйна . 4| 3162 |28.09.2022 Кремъл: Ще продължим военната операция в Украйна, докато не контролираме цялата Донецка област . 2| 2918 |28.09.2022 Войната стигна територията на Евросъюза с взривовете по „Северен поток“ . 3| 2715 |27.09.2022 Москва: Няма да преследваме руснаците, които бягат в чужбина от мобилизацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads