Реклама / Ads
0| 2708 |21.09.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна - акцент в изказванията от трибуната на Общото събрание на ООН

.
Източник: БГНЕС
Войната в Украйна може да доведе до ново разделение в света в момент, в който климатичните промени и покачването на цените на храните могат да доведат до нестабилност. Това са някои от акцентите от изказванията на световните лидери на провеждащото се в Ню Йорк 77-мото Общо събрание на ООН.
 

Около 150 държавни и правителствени ръководители участват присъствено във форума в Ню Йорк след две години, белязани от COVID-19. По традиция в първия ден централно място заема речта на американския президент като лидер на страната домакин на седалището на ООН. По изключение, Джо Байдън, който присъства на погребението на кралица Елизабет Втора, ще се присъедини към участниците днес.

 

Форумът в ООН  тази седмица е възможност за САЩ да потвърдят заклеймяването на действията на Русия и да я изолират още повече на международната сцена, пише БНР. Президентът Джо Байдън ще говори по време на шестото пленарно заседание, което започва днес в 16 часа българско време.

 

Байдън, който залага на прекия контакт с лидери ще търси възможности да използва изтъкваните от него познанства със световни лидери, произтичащи от петте му десетилетия опит като общественик. Очакванията са за натоварени срещи с глобални лидери с акцент войната в Украйна, глобалната инфлация, увеличаващото се влияние на Китай, климатичните промени и ключовата за президента тема за заплахите пред демокрацията в света.

 

През вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон описа руското нахлуване в Украйна като – „нова ера на империализъм“ и предупреди, че бездействието може да „разруши световния ред без който мирът не е възможен“.

 

Това е първото Общо събрание на ООН след началото на пандемията от COVID-19, на което световните лидери ще могат да се видят на живо вместо по време на хибридни и виртуални формати.

 

Украинският президент Володимир Зеленски получи специално позволение от държавите членки да участва във форума чрез записана видео реч. Лидерите на Китай и Русия няма да са пристигнат в Ню Йорк и вместо това там ще има техни представители. Българският президент Румен Радев също няма да присъства, като на форума България е представена от правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш проведе срещи с европейски лидери, сред които германския канцлер Олаф Шолц, както и украинския премиер Денис Шмигал и първата дама Олена Зеленска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3390 |20.09.2022 Шолц и Макрон остро: Готвеният от Русия референдум в Украйна е пародия и провокация . 9| 3965 |20.09.2022 НАТО: Планираните от Русия фалшиви референдуми са поредна ескалация във войната . 1| 2802 |20.09.2022 Путин иска войната в Украйна да свърши "възможно най-скоро" . 0| 2606 |20.09.2022 Ердоган: Русия и Украйна си разменят 200 пленници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads