Реклама / Ads
0| 5062 |28.04.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна: Фейк видеата процъфтяват в TikTok

.
TikTok се очертава като една от водещите платформи за бързи фейкове, които да достигнат до огромен брой хора. Фалшиви видеоклипове от войната в Украйна достигат до милиони хора в рамките на минути. С потребителска база от повече от един милиард души - повече от половината от които са под 30 - TikTok е мястото, където много млади хора получават актуализации за конфликта. Дори не е нужно да се търси усилено, за да се намери съмнително съдържание. То просто е навсякъде.
 

Според разследване на NewsGuard, бсайт, който следи онлайн дезинформацията, на новите потребители може да бъде препоръчано фалшиво съдържание за Украйна в рамките на 40 минути след присъединяване към мрежата.

 

Докато платформи като Facebook, Instagram и Twitter етикетират фалшиви или подвеждащи информации и видеоклипове за войната в Украйна, TikTok все още се стреми да ги настигне по отношение на регулацията. Компанията настоява, че е засилила усилията си за борба с дезинформацията.

 

Ето някои от най-често срещаните категории подвеждащо съдържание, което BBC идентифицира в платформата.

 

Фалшивото излъчване на живо

 

От първите дни на войната фалшивите предавания на живо привличат най-много гледания в TikTok. Рецептата е проста: потребителят намира драматично видео на стар конфликт или някаква военна тренировка, дублира фалшиво аудио за огромна експлозия или интензивна престрелка, започва предаване на живо и след като се включи значителна публика, иска дарения за своя канал.

 

Един такъв акаунт привлече близо 30 милиона гледания до средата на март. Всички с изключение на три предавания на живо в акаунта до този момент бяха кратки клипове, взети от видео в YouTube на старо украинско военно обучение, датиращо от 2017 г.

В един момент фалшив аудио запис от изстрели стана толкова популярен, че се появи в повече от 13 000 видеоклипа. Повечето от фалшивите предавания на живо могат лесно да бъдат намерени под популярни хаштагове като #Ukraine или #UkraineWar.

 

Потребителите разчитат на това, че по този начин ще спечелят средства. Потребителите могат да реагират на предавания на живо, като изпращат точките на сметката, които могат да бъдат превърнати в пари.


.
Източник: BBC

 

Видео игрите

 

Драматични кадри от военни видео игри или компютърно генерирани изображения (CGI) редовно се използват като заместител на истински военни видеоклипове. Сцени от видеоигри като Arma 3 и Call of Duty наводниха TikTok. Фалшивите въздушни битки, включително кадри, показващи свалени изтребители, се оказаха особено популярни.

Някои акаунти се опитват да направят действието по-реалистично и използват клипове от военни филми, телевизионни сериали или игри от реалния живот.


.
Източник: BBC

 

Едно от видеата е гледано 24 милиона пъти. На него се вижда мъж, който изглежда пуска експлозив върху резервоар. Той е взет от видеозапис от Airsoft битка - отборна бойна игра, подобна на пейнтбол. Видеото е качено в YouTube през януари. 

 

Отделен фалшив поток на живо, гледан от 2,3 милиона потребители, е съставен от CGI кадри от ракетни удари и циркулира в интернет от миналата година.

 

Стари видеа

 

Видеоклипове на стари конфликти обикновено се използват, когато е в ход нов такъв. В TikTok в момента циркулират кадри от войни в Либия, Сирия, Чечения. Те се използват, за да се "покаже" настоящата война в Украйна. Ето така например видео, което уж показва интензивни боеве между руски и украински сили извън жилищен блок, събра 7,7 милиона гледания. В същото време обаче става дума за кадри, записани през 20214 г. в чеченската столица Грозни по време на смъртоносна атака на въоръжена джихадистка група. Фалшиви извънредни новини и надписи на живо бяха насложени върху оригиналните кадри, за да се скрие истинският източник.


.
Източник: BBC

 

Някои публикуваха видеоклипове от конфликта между Русия и Украйна през 2014 г., които лесно биха могли да бъдат сбъркани с настоящия, или кадри от военни учения или паради в двете страни.

 

Беше представено видео на колона украински танкове в центъра на Киев, сякаш те са на път да защитават столицата срещу руска офанзива. Той получи 9 милиона гледания, но е заснет по време на военен парад по случай Деня на независимостта преди няколко години. Видео на танк с украинско знаме, препускащ с голяма скорост по жилищна улица - гледано четири милиона пъти - също датира от конфликта между Русия и Украйна от 2014 г.


Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4310 |28.04.2022 Путин предупреди за мълниеносен отговор, ако Западът се намеси във войната . 0| 2994 |27.04.2022 Московски съд глоби Wikipedia с 5 млн. рубли за това, че не е изтрила статии за войната в Украйна . 0| 3371 |27.04.2022 Русия съобщи за взривове в южната част на страната. Украйна: Кармата е жестоко нещо . 0| 3189 |27.04.2022 Войната в Украйна, ден 63: Русия е поела контрола над Херсонска област?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads