Реклама / Ads
0| 3198 |27.04.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, ден 63: Русия е поела контрола над Херсонска област?

.
Херсон
Според руската информационна агенция Интерфакс руските военни са завзели и части от Харков, Запорожие и Николаев. Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област. Руското Министерство на отбраната заяви, че неговите сили са ”освободили” целия регион Херсон в Южна Украйна.
 

По-рано във вторник местен украински военен представител каза, че руската армия е назначила нови ръководители на областната администрация и градския съвет.


Кметът на град Херсон Ихол Коликаев обаче отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски.


Продължават боевете в Луганска и Донецка област.

 

Украйна обвини Москва във вторник, че се опитва да въвлече отцепилия се от Молдова регион на Приднестровието във войната си срещу Киев, след като властите в подкрепяния от Русия регион заявиха, че са били обект на поредица от атаки.


Русия иска да покаже на Молдова какво я очаква, ако продължи да подкрепя Украйна, коментира вечерта украинският президент Володимир Зеленски. Според САЩ в момента не е ясно кой стои зад експлозиите от днешния ден, с които бяха унищожени радиомачти, използвани за руска пропаганда.


Властите в Приднестровието, граничещо с югозападна Украйна, заявиха, че и една от военните части е била атакувана. Те предоставиха малко подробности какво се е случило, но обвиниха Украйна и повишиха нивото на "терористичната" заплаха до най-високата степен. Издигати са и контролно-пропускателни пунктове около градовете.

 

Съединените щати осъдиха остро изказването на руския външен министър Сергей Лавров за заплахата от ядрена война. „Смятаме, че свободното говорене за ядрени оръжия и ядрената ескалация е особено безотговорно и е върхът на безотговорността. Когато става въпрос за потенциална ядрена ескалация, разбира се, ние обръщаме много внимание на действията на Русия, на това, което тя прави, на това, което не прави”, заяви Нед Прайс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |27.04.2022 Еропейският съюз: Русия може да предизвика ядрена катастрофа като тази в Чернобил . 0| 9523 |27.04.2022 Експертът Васко Начев: За да сме първи в списъка на Газпром, Русия иска да падне правителството ни . 0| 4896 |26.04.2022 Русия спира газовите доставки за България . 0| 6089 |27.04.2022 За Украйна и Полша: Русия започва газов шантаж заради отказа на държавите да заплащат газа в рубли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads