Реклама / Ads
6| 8412 |23.04.2011 НОВИНИ

Й. Войнов: Некоректните търговци – в списък, за да ги знаем

.
За Великден трябва да се пазарува от регламентираните места, да се следят маркировките на стоките. Злоупотребява се по празниците с цените на агнешкото месо.
 

Яйченият меланж се прави от по-лоши яйца – счупени, с лош външен вид, които се обработват и се получава яйчен прах, каза д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Бългаската агенция по безопасност на храните в предаването Факторът Кошлуков по ТВ7. Той дегустира два вида козунак в студиото. Според него и двата продукта били хубави, но все пак единият бил по-добър, тъй като в него имало вложени яйца.

За Великден трябва да се пазарува от регламентираните места, да се следят маркировките на стоките, препоръча Войнов. По принцип покрай Великден се внасят и вносни яйца, много голям брой яйца тази година са иззети от пазара и унищожени, обясни той и обясни, че няма реална опасност на пазара да има негодни яйца. Всеки гражданин може да изследва продукт за годност, за наличие на нитрати в лабораторията на агенцията.

Шапът не е опасен за здравето на хората, животните се унищожават, защото вирусът се разпространява много бързо. Няма опасност да има месо от заразени животни на пазара, обясни Войнов.

Според него се злоупотребява по празниците с цените на агнешкото месо. В Кипър например са публикували списък с имената на търговците, които продават на свръхцени. И у нас може да се приложи това, защото 18-20 лева не е реална цена за агнешкото, обясни той.

Българската агенция за безопасност на храните стартира горещ телефон за нередности, потребителите са доста активни, контролът ще бъде активен не само по празниците, обаждайте се, призова Войнов. Според него с използването на различните консерванти може да се постигне годност на киселото мляко за месеци наред, било безвредно използването на тези консерванти, а в млякото по БДС нямало консерванти.

Агенцията отговаря и за всички съдове, които са в допир с храната, отговаря и за качеството на бирата, каза Войнов.

Frognes.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4515 |09.02.2011 Задържаха 112 куфарни търговци за 4 дни . 4| 5143 |25.01.2011 Удариха българи, търговци на бебета . 7| 4411 |16.01.2011 Й. Войнов: Хващаме шапа рано . 10| 5042 |03.01.2011 Общинска полиция ще гони нелегалните търговци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads