Реклама / Ads
22| 3234 |28.06.2023 НОВИНИ

Володимир Зеленски: Путин е засегнат от лудост, ръководството на Русия са бандити

.
Володимир Зеленски
Президентът Володимир Зеленски пък описа руските политически и военни лидери като бандити и изключи всеки мирен план, който би превърнал войната срещу Украйна в замразен конфликт, предаде ”Ройтерс”.
 

Зеленски направи коментара в реч пред парламента в Деня на конституцията на Украйна, ден след като руският президент Владимир Путин похвали своите войски за справянето с бунта на наемниците, водени от ръководителя на групата "Вагнер" Евгений Пригожин.


Обявявайки, че Украйна е "на пътя към победа", той каза, че не трябва да се позволи руските лидери да избягат от правосъдието.


"Политическото и военното ръководство на Руската федерация не трябва да избяга от правосъдието поради факта, че уж имат имунитет като държавни лидери", каза Зеленски пред Радата (парламента).


"Те не са лидери на държавата - те са бандити, които завзеха контрола над държавните институции на Русия... и започнаха да тероризират целия свят."


Той описа руския президент като засегнат от "лудост".


Зеленски даде знак, че остава против всеки мирен план, който би замразил териториалните придобивки на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.


"Украйна няма да се съгласи на нито един от вариантите за замразен конфликт", допълни той.


Зеленски изготви "формула" за мир от 10 точки, която включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и възстановяване на държавните граници на Украйна.


Планът ще включва връщане към границите на Украйна от 1991 г., след като тя получи независимост от Съветския съюз. Зеленски многократно е казвал, че това трябва да бъде основата на всяко предложение за прекратяване на войната.


В речта си той призова за общонационална дискусия за бъдеща доктрина за Украйна, "за да отговори на всички фундаментални въпроси за Украйна и нашето бъдеще" и да предостави "обща визия за това каква трябва да бъде победата за Украйна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3344 |27.06.2023 Лукашенко убедил Путин да не убива Пригожин, балтийските страни спешно искат допълнителни военни сили от НАТО . 5| 3013 |27.06.2023 Путин си призна, че издръжката на „Вагнер“ е била осигурявана изцяло от руската държава . 7| 2786 |27.06.2023 Зеленски: Налице са всички основания Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО на срещата във Вилнюс . 1| 2775 |27.06.2023 Христофор Караджов: Походът на Пригожин е удар към Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads