Реклама / Ads
0| 3209 |09.11.2022 НОВИНИ

Вот след вот: Как и към кои партии са преляли гласовете на избирателите?

.
Бурни политически събития бележат последните няколко години. Само за периода 2017-2022 г. в страната ни са се провели пет парламентарни избора, като четири от тях са се случили в рамките на около година. Избирателната активност спада, а гласовете между партиите преливат. Как? Разказва Никола Тулечки от “Данни за добро”.
 

Избирателите се доверяват на нови и нови политически кумири във все по-ускоряващ се ритъм. Този процес е проследим, но не с категорична точност. Причината - никъде няма официални данни за това как избирателят е сменил гласа си. Единственият начин е чрез въпроси - на екзитполове или при социологически проучвания. Съществуват обаче няколко проблема - извадките не са представителни, а освен това хората масово лъжат. 

 

Има обаче разработени методи, които позволяват при достатъчно количество исторически данни, да се извлече някаква зависимост със задоволителна точност.

 

Диаграмата на Data for Good показва как на дадените избори в периода 2017-2022 г. са гласували избирателите. Важен е делът на негласувалите - големият блок най-отгоре, които представляват разликата между гласувалите и избирателния списък. Има блок “Други”, в който попадат по-малките партии. 

 

“Този анализ показва динамиката и това как еволюират нагласите на избирателите. Полезно е да се покаже как тези, които вярват в месиите, преливат от една партия в друга. Ясно се вижда как ИТН се ражда и как умира, например. Ако можем да вярваме на прецизността на данните, виждаме как това е един блок от хора, които поддържат това. Другото интересно е отливът на гласове от ГЕРБ и БСП между април и юли, което за мен до голяма степен е ефект от активността на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков срещу контролирания и купен вот. Това се вижда като един блок избиратели, които не гласуват. Другото интересно е че няма отлив от гласовете на ДПС - вижда се директно как те имат един твърд електорат, който гласува за тях и няма много мърдане наляво-надясно”, сподели пред ФрогНюз Никола Тулечки, създател на “Данни за добро”. 

 

Какви въпроси повдига това? 

 

Едното нещо за мен е отливът и съответно приливът на гласоподаватели към “Демократична България”, които отидоха към “Продължаваме Промяната”, после се върнаха. Това поставя под въпрос идентичността на двете партии - дали има у нас един блок от хора, които търсят по-обща ориентация към демократичност, не са съвсем убедени от посланията на ДБ, но са гласували за тях. Сега дойде друг прозападен субект и те са отишли там.

 

Защо създадохте “Данни за добро”? 

 

Работата ми е да предоставям данни в смилаем вид. Станаха ми интересни данните от местните избори през 2019 г., започнах да ровя из данните на ЦИК и видях, че има интерес покрай това. Казах си, че няма да е лошо това да бъде облечено в някаква институционалност. Намерих хора със сходен начин на мислене. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2836 |09.11.2022 С 18.4% е нараснал броят на кредитните милионери за последното тримесечие . 2| 3074 |09.11.2022 СО като строга майка бди над жълтите павета, но след проблемите с ремонта . 0| 3059 |09.11.2022 Мъглива и облачна сутрин, слънце и до 20° следобеда . 1| 3117 |08.11.2022 Жената на загиналия пилот: Това, че Методи Орлов ще поеме цялата вина го знам от десетия ден след инцидента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads