Реклама / Ads
1| 4075 |12.12.2023 НОВИНИ

ЕП връчи посмъртно наградата "Сахаров" на иранската активистка Махса Амини

.
Европейският парламент връчи днес наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на иранската активистка Махса Амини посмъртно и на иранското движение „Жена, живот, свобода“.
 

Това стана на церемония в Страсбург.

 

Покойната лауреатка и семейството й бяха представени от адвоката Салех Никбахт. А женското движение бе представено от правозащитничките Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, напуснали Ислямската република тази година.

 

Коя е Джина Махса Амини


На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, както е пълното й име - 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите закони за забулване в Ислямската република. Тя умира в болница три дни по-късно заради физическо насилие по време на задържането й. Нейната смърт предизвиква масови протести в цялата страна, начело на които стоят жени. Обединени под лозунга „Жена, живот, свобода“, те протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

На 8 декември 2023 г. властите в Иран не позволиха на родителите и брата на Махса Амини да отпътуват за Страсбург, за да получат наградата. Паспортите им бяха конфискувани. Режимът в Техеран им наложи забрана за пътуване.

 

Адвокат Салех Никбахт прочете в пленарната зала послание от Можган Ефтехари, майката на Махса Амини.

 

„Скръбта на Джина е вечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо вярвам, че нейното име, редом с това на Жана д'Арк, ще остане символ на свободата. От родното място на вечната Джина ви предавам моята и на семейството ми безкрайна благодарност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се страхува от провъзгласяването на свободата", гласи посланието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3946 |12.12.2023 Димитър Ганев, “Тренд”: Надцакването на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще е до март . 6| 3956 |12.12.2023 Цветан Цветанов: Нидерландия е ключът към Шенген, защото тя блокира само България, а пусна Румъния . 4| 4104 |12.12.2023 Теодора Димова: Осакатена памет . 32| 20533 |12.12.2023 “От какво ни освободи Червената армия - от свободите ни?”. Разкази от демонтирането на МОЧА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads