Реклама / Ads
1| 4466 |05.02.2015 НОВИНИ

Връщат Класическата гимназия в „Модерно предградие”

.
Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” се връща в ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие”. Министърът на културата Вежди Рашидов е издал заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в сградата на училището на ул. „Баба” № 16.
 

Докато в сградата на Класическата гимназия в „Модерно предградие” се извършваха строително-ремонтните дейности с евросредства в размер на 2,116 млн. лева, учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София, гласи съобщение, публикувано от Министерството на културата.

 

„След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. „Баба” № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище”, продължава съобщението.

 

След като учениците се преместят, сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 63 до Женския пазар ще остане като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” и от БАН.

 

„Филиалът дава възможност също така в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование”, продължава съобщението.

 

Докато течеше ремонтът на гимназията, избухна скандал, тъй като ученици, родители и учители не се разбраха къде да се установи училището. Едните смятат, че то трябва да е в центъра на града, защото в крайния квартал е изолирано и деградира. Другите обаче мислят, че Женският пазар е опасно за децата място, а сградата на 13-о училище застрашава живота им.

 

Заради липсата на решение имаше опасност Министерството на културата да трябва да върне средствата за ремонта на Брюксел, защото според европейските изисквания обектът трябва да се ползва 5 г. по предназначение, т.е. от учениците от това, а не от друго училище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4754 |29.01.2015 Връщат вечерния час за бежанците . 17| 4915 |06.01.2015 Кунева: Няма вълна, връщат ни 3613 бежанци . 55| 8579 |25.12.2014 Връщат ергенския данък и трудовите войски? . 0| 4270 |19.12.2014 Връщат тленните останки на близките на загиналите в Горни Лом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads