Реклама / Ads
3| 4292 |23.01.2020 НОВИНИ

Да не е врат, а шия: Предлагат Комисията по хазарта да стане Национална агенция

.
Владислав Горанов
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ). С него се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в нашата държава - като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта.
 

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на Националната агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

 

Мотивите към законопроекта ясно дефинират необходимостта от предлаганата промяна, а именно, че дългогодишното изследване, както на практиката на хазартния регулатор, така и на съдебната практика, води до предложените в законопроекта нови принципни разрешения, изменения и допълнения. Промените са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор ДКХ и целят тяхното преодоляване чрез мерки за повишаване ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта, посочват от Министерството на финансите.

 

Друга водеща цел на предлаганите промени е, чрез премахването на Комисията като колегиален орган и замяната с едноличен, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, да се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения. Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики. Сравнително-правният анализ показва, че в голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, поради необходимостта от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор. Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.

 

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се правят редица изменения и допълнения в разпоредбите на Закона за хазарта (ЗХ), с които, от една страна, той се привежда в съответствие с новата структура на регулатора, а, от друга страна, се внася яснота и избягване на противоречиво тълкуване на някои от нормите на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4937 |22.01.2020 Проф. Александър Томов: Създала ли е Комисията по хазарта привилегия за определени фирми? . 3| 4083 |22.01.2020 (Не)Законни игри с хазарта? Комисията таксувала по-малко частните лотарии . 4| 4927 |19.01.2020 Манолова пуска жалба до Еврокомисията срещу привилегиите на банките . 2| 3990 |16.01.2020 Юлиан Ангелов смени Ревизоро в Комисията за борба с контрабандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads