Реклама / Ads
8| 3194 |11.08.2021 НОВИНИ

СУ все пак ще проверява плагиат ли е Петър Илиев

.
Петър Илиев
Плагиат ли е Петър Илиев или не е плагиат. Това е въпросът, с който все пак ще се занимава Етичната комисия към “Софийския университет”. Трите сигнала срещу видният юрист от “Има такъв народ” са били счетени за допустими след проверка на зам.-ректора на Алма Матер проф. Николай Витанов.
 

Скандалите около особата на Петър Илиев валят откакто стана ясно, че той е предложен за правосъден министър в първия вариант на проектокабинета на “Има такъв народ”. Въпреки критиките по негов адрес формацията на Слави Трифонов не само не го смени, но го и повиши - Илиев бе предложен за вицепремиер по сигурността и вътрешния ред и министър на вътрешните работи във вариант №2 на правителството на ИТН. 

 

Става дума за книгата на Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание”, издадена през 2015 г. Твърди се, че има съвпадение и множество копирани пасажи без цитат от от доктората "Парламентарен контрол" на преподавателя в СУ доц. Наталия Киселова, защитен през 2008 г. 

 

Въпросът за плагиатството е бил повдигнат в катедрата по Конституционно право на Юридическия факултет в СУ още през 2015 г., от Киселова, но според нея е бил замразен. Сегашният ръководител на катедрата проф. Пламен Киров пред "Дневник" нарече случая "слухове", а пред "Лекс" - "стара история".

 

Междувременно от “Има такъв народ” посочват, че става дума за атака от страна на кръга “Капитал”. Петър Илиев пък заяви, че давността за разследване дали той е копирал текстове от чужд труд е изтекла. Сиреч - каквото било, било. Това обаче не е отричане на обвиненията. Определиха и Етичната комисия в СУ като компрометирана и пристрастна заради връзките на нейни членове с “Демократична България”.

 

Илиев заяви и че сигналите срещу него са недопустими, но днес СУ възприе друга позиция, пишат от Lex.bg. 

 

Според новите правила Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи допълнителни доказателства или да поиска събирането им. Освен това комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков да възложи на трима експерти, които не са в конфликт на интереси, да дадат становища. Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в случая конституционното право. Тези експерти анализират детайлно проверяваните публикации и в срок до 14 дни от деня, следващ деня на възлагането, дават заключение за наличието или липсата на плагиатство.

 

Въз основа на техните заключения пък взема своето решение Етичната комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4288 |11.08.2021 Петър Чолаков: След провала на ИТН: Кой печели от този хаос? . 8| 3128 |10.08.2021 Коалиция ”БСП за България” няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен . 28| 27425 |10.08.2021 23 незададени въпроси към Петър Илиев . 17| 8284 |10.08.2021 Психологът Росен Йорданов: В жестовете на номинирания Петър Илиев открихме патос на съвременен фюрер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads