Реклама / Ads
0| 2624 |02.09.2022 НОВИНИ

Всички складове в Тютюнев град стават паметници на културата

.
Проф. Велислав Минеков Източник: Facebook
Статутът на всички 12 сгради в Тютюневия град в Пловдив ще бъде променен и те ще бъдат обявени за недвижима културна ценност. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков, който късно снощи за втори път посети Пловдив.
 

Повод за това стана информацията, че изцяло е съборен тютюневият склад на булевард „Христо Ботев“ 51.

 

Строителните дейности се активизираха непосредствено след първото посещение на Минеков в града вчера, а часове по-късно багери сринаха сградата.

 

Междувременно стана ясно, че днес продължава и събарянето на бившия тютюнев склад, който се намира на улица „Екзарх Йосиф“.

 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков снощи бе категоричен, че събарянето на сградата на бул. „Христо Ботев“ 51 е безобразие и няма да допусне такова унищожаване.

 

„Това е престъпление срещу нашата история. Статутът ще бъде променен не само на тази сграда. Статутът е целият Тютюнев град, 12 сгради. Вече сградата ще има статут на недвижима културна ценност. Не само тази“, заяви той.

 

Проф. Минеков обясни, че ще изиска от фирмата-инвеститор да възстанови сградата в първоначалния й вид и покани пловдивчани днес те да се срещнат с него пред съборения склад в 17 часа.

 

„Тютюневият град ще бъде възстановен така, както е бил преди години“, обеща Минеков и заяви, че няма да допусне разрухата на тютюневите складове в Пловдив. По думите му това е тенденция, която продължава с години, на само със законови промени складовете и подобни културни ценности могат да бъдат спасени.

 

„Няма да позволя тази разруха. До последния си ден тук аз няма да го разреша. Това няма да се случи. Собствениците трябва да знаят, че те имат рискова инвестиция. Продавачите на тези имоти са обвързани с риск. Купувачите - още повече. Те трябва да следват абсолютно всички препоръки на Института за недвижимо културно наследство и да следват всичко, което е в закона“, отсече министърът, цитиран от БНР.

 

Велислав Минеков покани пловдивчани, медии и кандидат-депутати на дискусия този следобед, посветена на културното наследство на града. Срещата е с начален час 17, а мястото - бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51 в Пловдив.

 

От Община Пловдив бяха категорични, че законът е спазен. Кметът Здравко Димитров заяви: „Община Пловдив спазва законите. Разбрах, че ще има проверка. Нека да има проверка. Ние сме за проверката и ако има виновни, нека да бъдат наказани, но не може когато един инвеститор е купил дадена сграда, тя не е паметник на културата. Когато реши, че иска да инвестира, изведнъж тя става паметник на културата или казват: ще стане паметник на културата. Мисля, че това не е правилно. Не одобрявам отношението на НИКН и Министерството на културата към паметниците на културата и към другите сгради“.

 

Междувременно продължава и събарянето на склада на ул. „Г.М. Димитров“, който е част от групов паметник на културата и чието събаряне започна вчера. Заради неговото събаряне бе първата визита вчера следобед на министър Минеков и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2719 |02.09.2022 Складове на ВМЗ-Сопот наводнени, производството е спряно . 0| 3241 |02.09.2022 Министър Минеков не спаси Тютюневия склад в Пловдив, бутнаха го . 0| 2805 |01.09.2022 Минеков за събарянето на тютюневия склад в Пловдив: Удар върху историята и служебния кабинет! . 0| 2766 |01.09.2022 Събарят втори тютюнев склад за седмица. Министърът на културата „на пожар“ в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads