Реклама / Ads
10| 5470 |21.05.2010 НОВИНИ

ВСС ще дава обяснение за "бедните" съдии от Приморско

.
Висшият съдебен съвет е призован спешно да даде отговор на въпроса нарушили ли са етичния кодекс четиримата висши магистрати, чиито близки роднини са придобили право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се. В писмо до т.нар. правителство на съдебната власт, Съюзът на съдиите в България настоява да се даде честна оценка на фактите от "гледна точка на здравия разум".

Съдиите искат от ВСС да използва този пореден скандал в системата за подпомагане на процеса за нейното осветляване и демократизиране, "включително чрез отстраняване на магистрати, уронили нейния престиж", съобщава mediapool.bg.

Скандалът избухна през миналата седмица след публикации в медиите, въпреки че прокуратурата е била сезирана още през 2007 година са злоупотребите с имоти в морския град.

ВСС вече проверява казуса със съдиите Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков от ВАС, както и на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че "този състав на ВСС не е в състояние да изведе съдебната система на по-добро ниво", което бе разтълкувано като призив към оставки. Той мотивира изявлението си с твърдението, че съветът не се е сезирал за скандала с имотите.

От ВСС отхвърлиха искането за оставки, заявиха, че Цветанов е бил подведен от екипа си и съобщиха, че етичната комисия вече работи по случая. Преди три дни шефовете на отделения във ВАС бяха понижени до редови съдии. В този контекст съдийският съюз поиска от ВСС да спази духа, а не буквата на етичния кодекс.

"Независимо дали бащите ще се отрекат от децата си или синът ще заяви, че не отговаря за поведението на майка си, независимо дали има "търговия с влияние”, което би следвало вече да представлява интерес за прокуратурата, за нас и за Вас е важно убеждението на обществото, че имотите в курортния морски град са предоставени за строеж на семействата на магистратите заради служебното им положение и при изключително неизгодни за общината условия", се казва в писмото на съдиите.

Според тях е ненужен и дебатът дали 80-годишната майка на съдия Икономов е могла сама да си изясни процедурите по получаване на статут на крайно нуждаеща се.

"Няма по-тревожен сигнал за нивото на доверие в съда от изявлението, че гражданите на Приморско са се въздържали да упражнят правата си пред съда, защото са намирали, че предварително са обречени на неуспех да съдят близки роднини на съдии. Това е доказателство за опасното уронване на престижа на съдебната власт", заявяват още съдиите.

Според ССБ обществото няма как да разбере изпадането на децата и майките на съдиите в действителна крайна нужда. "Както според закона, така и според морала съдия Икономов е бил длъжен да се грижи за възрастната си майка, а останалите трима съдии – за продължаващите обучението си пълнолетни дъщери", пише в писмото.

Съдийският съюз изразява своето неудовлетворение от факта, че обществото е научило за проблема от медиите, а не от прокуратурата.

"Това бележи поредната криза на доверие в съдебната власт, при която възмущението към неколцина има реална опасност да бъде насочено към всички останали почтени съдии, ако ВСС не реагира своевременно и категорично", заявяват от съдийския съюз.

ССБ настоява, че магистратите трябва да бъдат наказани според практиката, която ВСС вече е създал покрай казуса с "Красьо Черния".

Организацията се позовава на международните етични правила на магистратите, според които съдията трябва да си наложи лични ограничения, които могат да се сторят тежки на обикновения гражданин, за да защити достойнството на съдийската професия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7042 |18.05.2010 Уволниха "бедните" съдии от Приморско . 56| 5373 |31.12.2008 ДСБ иска публично обяснение от Сергей Станишев . 25| 4615 |07.11.2008 Обвързаните с картели министри да дават обяснение, поиска социалист . 10| 4907 |24.01.2008 Весела Лечева: Чувствам се застрашена и нямам обяснение защо стреляха по моя съпруг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads