Реклама / Ads
33| 4940 |22.07.2010 НОВИНИ

ВСС скочи на нож срещу реформи на ГЕРБ

.
Предложените от правителството промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) противоречат на Конституцията. Това е становището на Висшият съдебен съвет (ВСС), изразено днес.
 

От ВСС се обявяват открито срещу въвеждането на допуски за членовете на съвета, новите правила за избор на държавните съдебни изпълнители и въвеждането на явно гласуване при кадруването.
Другите промени в закона пък, които ГЕРБ искаше да прокара са определени като вредни с мотив, че сегашните разпоредби значително по-добре регламентират работата на т.нар. правителство на съдебната власт.

ВСС нападна идеите на упарвяляващите само два дни след като ЕС похвали реформите на правителството.
"Идеята да се подлагат членове на ВСС на проверка за надеждност от органите на изпълнителната власт застрашава конституционно установения принцип на разделение на властите", категорични са още магистратие. Те негодуват, че подаването на молба за допуск дава възможност на МВР и службите да разследват легално всички страни от личния живот на членовете на ВСС. ДКСИ пък от своя страна не съобщава мотивите за решението си да даде или да откаже допуск на даден кандидат, а освен това те са и необжалваеми по съдебен ред. Така реално изпълнителната власт ще се намесва в работата на съдебната власт и ще възпрепятства независимостта й работа.

Съветът смята за незаконосъобразно вменяването на правомощие да избира и държавните съдебни изпълнители, защото те не са част от съдебната система. Институцията напомня, че в конституцията ясно се казва, че може да избира само съдии, прокурори и следователи. ВСС смята също за незаконно Националният институт на правосъдието да изпитва магистратите и да им пише оценки, тъй като той няма право да участва в процеса по кадруване.

Съдебният съвет отхвърля и идеята да се въведе явно гласуване при избора на шефове в системата като отново се позовава на тайния вот, определен от конституцията.
Като много вредно се определя предложението за създаване на атестационни комисии към окръжните съдилища по места, които да извършват първоначалното оценяване на магистратите. Според ВСС така може да се стигне до "феодализация" на системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4733 |21.07.2010 ГЕРБ отговори на сините: Дайте мерки срещу кризата . 2| 4623 |21.07.2010 МОСВ започва акция срещу мечките . 8| 5403 |20.07.2010 ЕК ни хвали за реформите, поставя България пред Румъния . 0| 4477 |20.07.2010 Отложиха дело срещу Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads